‘Strooizout slecht voor milieu: te veel schadelijke stoffen’
Er dreigen komende winter problemen te ontstaan bij het bestrijden van gladheid op de Nederlandse wegen, omdat het strooizout dat daarvoor wordt gebruikt te veel schadelijke stoffen zou bevatten. Daarvoor waarschuwt De Nederlandse Zoutbank in De Telegraaf.
"Uit een eerste analyse is gebleken dat er te hoge PFAS-waarden zijn gemeten", zegt directeur Ardin Bos tegen de krant. Er is meteen een tweede onderzoek uit laten voeren, waarvan vermoedelijk later deze week de resultaten bekend gaan worden.
"Het meeste gebruiken we steenzout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko", zegt Bos. "Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig."
Strooizout slecht voor milieu
Doordat er te hoge PFAS-waarden in strooizout zitten, is het zout slecht voor het milieu. Daardoor is het nog maar de vraag of het zout deze winter gebruikt mag worden om de gladde wegen bereikbaar te houden. "De normen moeten soepeler, anders gebeurt er niks meer in het land", zegt Bos over de PFAS-waarden.
LEES OOK: Kabinet wil nieuwe norm voor vervuilde grond (PFAS), lichtpuntje voor bouwsector
Dat ook strooizout nu onderwerp van discussie is vanwege de mogelijke effecten op het milieu levert veel reacties via sociale media op. Volgens PVV-leider Wilders is Nederland "knettergek" geworden. "Na de boeren en de bouwers nu het strooizout. Dadelijk het tafelzout. Niks mag meer, alles is ineens gevaarlijk en het kabinet buigt voor al die waanzin. Het is tijd voor gezond verstand."
Nederland is knettergek geworden. Na de boeren en de bouwers nu het strooizout. Dadelijk het tafelzout.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) November 11, 2019
Niks mag meer, alles is ineens gevaarlijk en het kabinet buigt voor al die waanzin. Het is tijd voor gezond verstand! #PVV https://t.co/jqvB9toFMD