main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 9 november 2019 — 17:20

Plunderende bendes teisteren winkels Amsterdam: ‘Dit zet het leven van ondernemers op z’n kop’

Amsterdam werd deze week opgeschrikt door bendes die kledingwinkels plunderen. Donderdag werd een sportwinkel in Amsterdam-Zuidoost leeggeroofd en gisteravond was het raak bij een kledingwinkel aan het Rokin. De impact voor ondernemers is groot, zegt voorzitter van Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel in WNL Op Zaterdag. “Dit zet je leven op z’n kop.”

Biesheuvel schrikt van de brutaliteit van deze plunderaars. “Dit is heel heftig. Het is abnormaal hoe dit gaat. Het lijkt alsof men zich niets aantrekt van camera’s en het publiek eromheen.” Vooral voor de winkeleigenaren is dit een nachtmerrie. “Als je zo’n groep plunderaars op je af ziet komen, dat is verschrikkelijk.”

Het is cruciaal om meer camera’s te plaatsen, zegt Biesheuvel. “De pakkans moet omhoog, we kunnen dit niet toestaan. De enige manier om ze te pakken, is ze toch echt in beeld krijgen. Op iedere hoek moet een camera staan, zodat ze niet zomaar weg kunnen komen.” Ook de straffen zullen omhoog moeten, bepleit Biesheuvel. “Als je dit meemaakt, moet je het gelijk de kop in drukken.”

Volgens Biesheuvel is het nodig dat de burgemeesters van grote steden de koppen bij elkaar steken. “We zien dat het bendes zijn die van stad naar stad trekken. Het is nu twee keer in Amsterdam gebeurd, wellicht gaan ze nu andere steden bezoeken.”

‘Daders zijn erg jong’

De daders van deze plunderingen lijken erg jong te zijn, en vallen wellicht nog onder het jeugdrecht. “Dat betekent dat er een gerichte aanpak zal moeten komen”, zegt Biesheuvel. “Het is een specifiek type overvaller. Een dadergerichte aanpak helpt meestal het beste, dus laat het nou niet eerst honderd keer gebeuren. Laten we snel inzoomen op de daders.”

Ook ondernemers zelf hebben een belangrijke taak, zegt Biesheuvel. “Laat ondernemers met elkaar afspraken maken in een winkelgebied. Richt een appgroep op, zodat je bij opvallend gedrag elkaar kan waarschuwen. En houd goed contact met de wijkagent.”

In Londen heeft de politie al meer ervaring met dit soort plunderingen. Daar heeft cameratoezicht daadwerkelijk effect gehad, zegt Biesheuvel. “Er was een plaag van plunderaars. De politie heeft toen massaal camera’s opgehangen en een taskforce opgericht. Die plunderaars zijn voor een groot deel van de kaart geveegd. Het helpt dus wel om er bovenop te zitten.”

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer