main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 7 november 2019 — 11:49

Heerma (CDA) over oproep gebed moskee: ‘Op verkeerde manier provocatie gezocht’

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt de manier waarop de Blauwe Moskee in Amsterdam probeert mensen op vrijdag op te roepen om te gaan bidden “onverstandig”. Dit zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ook elders in het land zorgt het onderwerp voor discussie. Leefbaar Rotterdam pleit bijvoorbeeld voor een verbod op de luide oproep door moskeeën in Rotterdam. “Zo’n verbod vind ik ingewikkeld”, zegt Heerma.

Normaliseren van de islam

“Maar wat de Blauwe Moskee in Amsterdam doet vind ik heel onverstandig. Er zijn zorgen over terreur waar Allahoe akbar op een andere manier bedoeld wordt. Ik heb het idee dat hier op een verkeerde manier een provocatie gezocht wordt door zo nadrukkelijk deze discussie te starten.”

De Blauwe Moskee wilde de gebedsoproep versterken met als reden ‘het normaliseren van de islam’. “Het heeft er in de gemeenteraad van Amsterdam toe geleid dat eigenlijk van links tot rechts, iedereen zegt dat ze het op deze manier niet willen”, vertelt Heerma. “De Blauwe Moskee heeft zichzelf en de samenleving geen dienst bewezen door op deze manier de discussie te starten.”

LEES OOK: Halsema niet enthousiast over versterken gebedsoproep door Amsterdamse moskee

Nederlandse cultuur van orde en rust

Volgens Leefbaar Rotterdam-partijleider Joost Eerdmans past de aankondiging niet bij de ‘Nederlandse cultuur van orde en rust’. Hij wist niet dat het een moskee in Rotterdam-West al ruim 20 jaar een oproep doet tot gebed, zegt hij tegen het AD.

Leefbaar Rotterdam dient vandaag een motie in voor een verbod. “Waarom moeten mensen op straat Allah Akbar horen?”, zegt Eerdmans. “Religie hoort plaats in een kerk of een moskee, of bij de mensen thuis.”

Door: Jasper van Loo

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer