main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 31 oktober 2019 — 07:55

‘Alle cabaretiers zijn miljonair, ik verdien schofterig veel’

Alle cabaretiers die in grote zalen spelen, zijn inmiddels miljonair. Dat zegt Guido Weijers in de nieuwe aflevering van Stand van Nederland. “Als de Peter Pannekoeks, Theo Maassens en Hans Teeuwens geen miljonair zijn, dat hebben ze iets fout gedaan”, aldus de cabaretier.

“Als je in kleine zaaltjes speelt, dan moet je eerst nog zorgen dat je uit de kosten komt”, zegt Weijers. “Maar zodra je echt grote zalen gaat spelen, dus met 500 tot 700 man, dan gaat het door het dak. Dan verdien je schofterig veel.”

Weijers schaamt zich niet voor zijn goede inkomen. “Er wordt altijd heel hypocriet over gedaan. Het zijn altijd linkse cabaretiers die rechts hun zakken vullen.” Toch vermoedt Weijers dat het niet uitmaakt om welke cabaretier het gaat, ze verdienen allemaal dik. Weijers zelf is in ieder geval miljonair. “Maar daar gaat het niet om, het gaat erom wat je met je geld doet”, zegt de cabaretier lachend.

Geld op zich was nooit een doel voor Weijers. “Ik heb nooit gedacht dat ik hier heel rijk mee ging worden. Het is een ontzettend mooi bijverschijnsel dat er veel mensen een kaartje kopen, en dat mijn bankrekening daardoor overloopt.”

Liefde voor het vak

Dat de cabaretier nog steeds op de planken staat, ligt aan zijn liefde voor het vak, niet omdat hij een boterham moet verdienen. “Ik hoef mij nooit meer zorgen te maken. Als ik morgen wil stoppen met werken, dan stop ik gewoon. Alleen doen cabaretiers dit werk alleen maar omdat ze het leuk vinden, omdat ze iets te zeggen hebben, en iets kwijt willen.”

Weijers ziet dat zijn collega’s vaak niet over hun inkomen willen praten. “Geld is altijd een ongemakkelijk onderwerp. Dat begrijp ik niet. Je verdient het toch op een eerlijke manier? Ik zie hoe krampachtig collega’s erover doen, terwijl ze allemaal een grachtenpand in Amsterdam hebben…”

Door die krampachtigheid wordt er volgens Weijers in interviews nooit over geld gepraat. “Maar je kunt het heel simpel uitrekenen”, zegt hij. “Een volledige zaal moet soms gedeeld worden met een hele balletgroep. Maar een cabaretier gaat er in z’n eentje met de buit vandoor. Dat geeft wel aan dat er genoeg geld is.”

Lachend rijk worden, is dat niet ieders droom? Of je publiek juist laten lachen voor geld. Cabaretiers, reclamemakers en ondernemers in de lachyoga geven inzicht in hun verdienmodel. Stand van Nederland kijkt samen met het CBS naar de economie achter de lach. Donderdag 21:10 op NPO 2 of op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

Dinsdag 2 juni om 21:30 op
RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 5 naar 5967

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5967. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet’

“De demonstratie tegen racistisch politiegeweld op de Dam had, toen het aantal deelnemende mensen toenam, ontbonden moeten worden”, dat zegt CDA-Kamerlid Chris Van Dam in…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Een virtueel plaats delict in het onderzoek naar de moord op Anita van Dijk

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 op de Pasteursingel in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek…

Lees meer

Duizenden betogers op de Dam bij protest tegen politiegeweld VS

Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren tegen wat zij noemen…

Lees meer

Nertsen op nog drie bedrijven besmet met coronavirus

Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus…

Lees meer

‘Twee procent van de particuliere huurders in problemen door corona’

Zo’n twee procent van de huurders in de particuliere sector kampt met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder verhuurders…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier