main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 oktober 2019 — 07:55

‘Alle cabaretiers zijn miljonair, ik verdien schofterig veel’

Alle cabaretiers die in grote zalen spelen, zijn inmiddels miljonair. Dat zegt Guido Weijers in de nieuwe aflevering van Stand van Nederland. “Als de Peter Pannekoeks, Theo Maassens en Hans Teeuwens geen miljonair zijn, dat hebben ze iets fout gedaan”, aldus de cabaretier.

“Als je in kleine zaaltjes speelt, dan moet je eerst nog zorgen dat je uit de kosten komt”, zegt Weijers. “Maar zodra je echt grote zalen gaat spelen, dus met 500 tot 700 man, dan gaat het door het dak. Dan verdien je schofterig veel.”

Weijers schaamt zich niet voor zijn goede inkomen. “Er wordt altijd heel hypocriet over gedaan. Het zijn altijd linkse cabaretiers die rechts hun zakken vullen.” Toch vermoedt Weijers dat het niet uitmaakt om welke cabaretier het gaat, ze verdienen allemaal dik. Weijers zelf is in ieder geval miljonair. “Maar daar gaat het niet om, het gaat erom wat je met je geld doet”, zegt de cabaretier lachend.

Geld op zich was nooit een doel voor Weijers. “Ik heb nooit gedacht dat ik hier heel rijk mee ging worden. Het is een ontzettend mooi bijverschijnsel dat er veel mensen een kaartje kopen, en dat mijn bankrekening daardoor overloopt.”

Liefde voor het vak

Dat de cabaretier nog steeds op de planken staat, ligt aan zijn liefde voor het vak, niet omdat hij een boterham moet verdienen. “Ik hoef mij nooit meer zorgen te maken. Als ik morgen wil stoppen met werken, dan stop ik gewoon. Alleen doen cabaretiers dit werk alleen maar omdat ze het leuk vinden, omdat ze iets te zeggen hebben, en iets kwijt willen.”

Weijers ziet dat zijn collega’s vaak niet over hun inkomen willen praten. “Geld is altijd een ongemakkelijk onderwerp. Dat begrijp ik niet. Je verdient het toch op een eerlijke manier? Ik zie hoe krampachtig collega’s erover doen, terwijl ze allemaal een grachtenpand in Amsterdam hebben…”

Door die krampachtigheid wordt er volgens Weijers in interviews nooit over geld gepraat. “Maar je kunt het heel simpel uitrekenen”, zegt hij. “Een volledige zaal moet soms gedeeld worden met een hele balletgroep. Maar een cabaretier gaat er in z’n eentje met de buit vandoor. Dat geeft wel aan dat er genoeg geld is.”

Lachend rijk worden, is dat niet ieders droom? Of je publiek juist laten lachen voor geld. Cabaretiers, reclamemakers en ondernemers in de lachyoga geven inzicht in hun verdienmodel. Stand van Nederland kijkt samen met het CBS naar de economie achter de lach. Donderdag 21:10 op NPO 2 of op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer