Kabinet wil nieuwe norm voor vervuilde grond (PFAS), lichtpuntje voor bouwsector
Het kabinet laat onderzoeken of er een nieuwe landelijke norm voor PFAS (spreek uit: peefas), een verzamelterm voor bepaalde chemische stoffen in de grond, kan worden ingesteld. De problemen die zijn ontstaan door de huidige strenge normen, zoals stilgelegde bouwprojecten, moeten daarmee deels worden opgelost.
"Uit voorzorg" en "op basis van de wet" legde het kabinet in juli dit jaar strenge PFAS-normen vast. Die norm houdt in dat grond met meer dan 0,1 microgram PFAS niet zomaar verplaatst mag worden of verwerkt mag worden. In de praktijk betekent dit dat veel projecten stil komen te liggen.
Nieuwe PFAS norm
Nu wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) "zo snel mogelijk van de 0.1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is". Een nieuwe landelijke norm moet daarbij helpen. Bedrijven hoeven er dan alleen voor te zorgen dat de concentratie PFAS per kilo in de grond niet hoger wordt dan deze norm. De nieuwe norm moet uiterlijk per 1 december van dit jaar ingaan.
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland op NPO 1: "De staatssecretaris heeft die norm zelf bedacht, dus het is ook goed dat ze die nu zelf gaat versoepelen."
Ondanks dit lichtpuntje gaat de bouwsector morgen gewoon demonstreren, want volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland loopt Nederland "miljarden mis door het stikstofbeleid".