main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 27 oktober 2019 — 12:43

Hoogleraar: ‘Als je kritiek op de islam hebt, word je in de rechtse hoek geplaatst’

Ruud Koopmans, hoogleraar en islamkenner, stoort zich aan het feit hoe er tegenwoordig naar iemand wordt gekeken als hij of zij kritiek heeft op de islam. “Kritiek op de islam wordt heel snel als islamofobie gezien en als een vorm van racisme”, zei Koopmans in WNL Op Zondag op NPO 1.

De hoogleraar, die zichzelf als links omschrijft, vindt dat de linkse en “mainstream rechtse” partijen vaak kritiekloos naar de islam kijken. “Op een af andere manier zijn de moslims als slachtoffergroep gedefinieerd, wat ze op wereldschaal helemaal niet zijn.”

Kritiek op islam

“Kritiek is iets heel legitiems en dat hoort bij een progressief wereldbeeld”, vindt Koopmans, die zelf ervaart dat hij direct in een hokje wordt geplaatst als hij kritiek uit op de islam. “Daar word ik niet echt vrolijk van. Als je kritiek op de islam hebt, word je direct in de rechtse hoek geplaatst. Dat is de dood voor het debat”, aldus Koopmans.

Dagelijks leven

Koopmans deed onderzoek naar de opkomst van het moslimfundamentalisme in Europa. “Ook als niet-moslim word je daarmee geconfronteerd”, stelt Koopmans, die twee voorbeelden geeft uit zijn leven in Berlijn, waar hij woont. “Mijn zoon wilde stage lopen bij een kinderarts.” De zoon van Koopmans kon echter niet terecht bij de arts, omdat hij een jongen is. “Wij hebben veel moslimpatiënten en die willen geen mannelijk arts-assistent zien.”

De hoogleraar noemt het kleine voorbeelden uit het dagelijks leven. “Een vriend van mij had een opleiding  gevolgd om leider te worden bij een kinderdagverblijf. Hij had, hoewel er enorme tekorten op de arbeidsmarkt zijn, moeite om een baan te vinden. Heel veel kinderdagverblijven zeggen: ‘Wij kunnen geen mannen aannemen, want dat willen onze moslimouders niet.”

Door: Thijs Kroezen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug