main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 27 oktober 2019 — 12:43

Hoogleraar: ‘Als je kritiek op de islam hebt, word je in de rechtse hoek geplaatst’

Ruud Koopmans, hoogleraar en islamkenner, stoort zich aan het feit hoe er tegenwoordig naar iemand wordt gekeken als hij of zij kritiek heeft op de islam. “Kritiek op de islam wordt heel snel als islamofobie gezien en als een vorm van racisme”, zei Koopmans in WNL Op Zondag op NPO 1.

De hoogleraar, die zichzelf als links omschrijft, vindt dat de linkse en “mainstream rechtse” partijen vaak kritiekloos naar de islam kijken. “Op een af andere manier zijn de moslims als slachtoffergroep gedefinieerd, wat ze op wereldschaal helemaal niet zijn.”

Kritiek op islam

“Kritiek is iets heel legitiems en dat hoort bij een progressief wereldbeeld”, vindt Koopmans, die zelf ervaart dat hij direct in een hokje wordt geplaatst als hij kritiek uit op de islam. “Daar word ik niet echt vrolijk van. Als je kritiek op de islam hebt, word je direct in de rechtse hoek geplaatst. Dat is de dood voor het debat”, aldus Koopmans.

Dagelijks leven

Koopmans deed onderzoek naar de opkomst van het moslimfundamentalisme in Europa. “Ook als niet-moslim word je daarmee geconfronteerd”, stelt Koopmans, die twee voorbeelden geeft uit zijn leven in Berlijn, waar hij woont. “Mijn zoon wilde stage lopen bij een kinderarts.” De zoon van Koopmans kon echter niet terecht bij de arts, omdat hij een jongen is. “Wij hebben veel moslimpatiënten en die willen geen mannelijk arts-assistent zien.”

De hoogleraar noemt het kleine voorbeelden uit het dagelijks leven. “Een vriend van mij had een opleiding  gevolgd om leider te worden bij een kinderdagverblijf. Hij had, hoewel er enorme tekorten op de arbeidsmarkt zijn, moeite om een baan te vinden. Heel veel kinderdagverblijven zeggen: ‘Wij kunnen geen mannen aannemen, want dat willen onze moslimouders niet.”

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Jan de Witte heeft een turbulent 2019 achter de rug. De muzikant verliet de Volendamse groep de 3J’s om zich te richten op een solocarrière. Onder de naam Blanko maakt hij muziek die niet in een hokje te stoppen is. Luister vanaf 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Consumentenvertrouwen verandert nauwelijks maar er wordt wel meer uitgegeven

De stemming onder consumenten verandert nauwelijks. Dat bleek woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen komt in januari uit…

Lees meer

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer