Met deze tips went je kind makkelijker aan de wintertijd
Jonge kinderen hebben grote moeite met de overgang van zomer- naar wintertijd. Slaapdeskundige Stephanie Molenaar geeft in WNL Op Zaterdag een aantal tips om kinderen makkelijker te laten wennen aan het uurtje dat de klok verzet wordt.
"Slapen is een gefinetuned proces van gewoontes en slaapradartjes", zegt Molenaar. "Als je daar iets van afwijkt merk je dat aan je hele systeem. Vooral kleine kinderen raken snel van het padje af. Als zij dat doen, heeft het hele gezin een slaapprobleem."
De klok een uur verzetten heeft grote impact. "Wat voor een kind vandaag nog een goed moment was om de dag te starten, is morgen een uur te vroeg. Die ouders komen dan al direct een uur slaap tekort omdat zij zich wel hebben aangepast. De hele dag door ben je een uur te laat met eten en naar buiten gaan."
Concentratieproblemen
Kinderen komen in een negatieve spiraal van oververmoeidheid terecht, zo ziet Molenaar. "Daardoor krijg je onderbroken slaap bij het hele gezin, wat leidt tot concentratieproblemen, vermoeidheid en gezondheidsklachten."
Tips
Molenaar heeft een aantal tips om kinderen makkelijk te laten wennen aan het uurtje eerder of later opstaan. "Omdat het instellen van de biologische klok een ingewikkeld proces is, is het beter om het in stapjes te doen. Bij die allerkleinsten kun je beter met kwartiertjes werken. Schuif het ritme langzaam op zodat het lichaam zich ook kan aanpassen en je niet in een moeheidsspiraal komt."
Mocht het niet lukken om het ritme van een kind in stapjes op te schuiven, is het aan te raden om overdag extra rust in te plannen. "Plan dan een powernap in", zegt Molenaar. "Maar ga niet meteen die bedtijd een uur opschuiven. Het kost ongeveer een week om aan de wintertijd te wennen, pak die tijd dan ook."