main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 26 oktober 2019 — 17:58

Campagnestrateeg en familie adviseerden minister Opstelten eerder te stoppen

Partijgenoten bij de VVD en familie hebben Ivo Opstelten geadviseerd om eerder te stoppen. Dit zegt Henri Kruithof, destijds campagnestrateeg van de VVD, bij WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. In 2014 stapte Opstelten als minister op omdat hij fouten had gemaakt bij de bonnetjesaffaire.

“Ik wilde niet dat hij door de achterdeur zou vertrekken en hem een afgang als minister besparen”, zegt Kruithof. De biografie Opstelten, een leven lang in het openbaar bestuur van schrijver Ron Meerhof verscheen deze week. Kruithof was jarenlang campagnestrateeg voor de VVD en ook een van de meelezers van deze biografie over Opstelten.

Onder vuur

Kruithof zegt dat hij Opstelten had willen besparen dat hij moest aftreden. “Het einde van zijn politieke carrière zat er al een tijdje aan te komen. Er gingen een aantal dingen niet goed. De bonnetjesaffaire is daar het beste voorbeeld van, maar er waren al eerder debatten geweest waar het niet lekker liep. Hij kwam politiek gezien eerder onder vuur te liggen. Ik ben op enig moment na overleg te hebben gehad met Halbe Zijlstra, toen fractievoorzitter, na hem toe gegaan en gezegd: ‘Kies nu dit moment om af te treden. Nu kun je door de voordeur naar buiten. Volgens mij is de tijd daar’.”

Dat besloot hij niet te doen. “Hij heeft het niet zo opgevat. Het advies kwam uit de grond van mijn hart. Ik mag hem heel graag en ken hem goed”, zegt Kruithof. Uit het boek van Opstelten blijkt dat hij dacht dat het een verzoek van de fractie in de Tweede Kamer was.

Motie van wantrouwen

“Dat had een enorm verschil gemaakt, maar ik kon dit niet zeggen”, zegt Kruithof. “Als ik had gezegd dat het uit de fractie kwam, had het een motie van wantrouwen geweest. Dat wilden we niet. Dan was het de achterdeur geworden. Dan was het een motie van wantrouwen uit de eigen fractie geweest en dat was net niet de bedoeling.”

Ook zijn familie vond het beter dat Opstelten eerder zou stoppen in de politiek. “Niet alleen van mij, maar ook zijn sociale omgeving. Zijn vrouw en kinderen, hadden al een paar keer tegen hem gezegd dat hij moest stoppen. Hij heeft het niet zo opgevat en zegt nu ook dat hij het misschien wel niet wilde horen. Ik denk dat dit ook zo was.”

LEES OOK: Opstelten over bonnetjesaffaire: ‘Ik heb grote fouten gemaakt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer