main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
25 oktober 2019 — 17:03

Ambtenaren bang voor miljoenentekort voor bijstand door nieuwe wet

Gemeenten zijn bang dat ze de kosten van de bijstanduitkering in 2020 niet meer volledig kunnen ophoesten, schrijft De Volkskrant. De oorzaak is volgens hen de nieuwe arbeidsmarktwet van minister Koolmees van Sociale Zaken.

Met de de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wil Koolmees de kloof tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Zo wordt het voor werkgevers duurder om tijdelijke- en uitzendkrachten in te huren. Ook werknemers inhuren via een zogenoemde payroll, waarbij het werkgeverschap wordt overgenomen door een tussenpersoon, wordt prijziger. De minister hoopt dat werknemers door de kostenstijging eerder verleidt worden om mensen in dienst te nemen. Ook wordt het voor werkgevers goedkoper om een vast contract aan te bieden.

Ido van der Meulen, directeur van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (de ambtenaren die werklozen helpen bij het vinden van een baan), vreest echter dat het omgekeerde waarheid wordt. “Mensen met een beperking, maar ook ouderen, mensen met een migratieachtergrond: zij komen al moeilijk aan de bak. Dat wordt volgend jaar nog moeilijker”, aldus Van der Meulen.

Geen nood aan de man

Het budget voor bijstandsuitkeringen is volgend jaar hetzelfde als dit jaar, iets meer dan zes miljard. Een uitkering met ondersteuning kost ongeveer twintigduizend euro. Van der Meulen denkt tientallen miljoenen tekort te komen. De overheid betaalt gemeenten de extra gemaakte kosten terug, dus onderaan de streep zal er geen tekort ontstaan. Van der Meulen: “Het Rijk wil de wet na een half jaar evalueren, maar speelt in de tussentijd met vuur.”

LEES OOK: Minder mensen hebben recht op bijstandsuitkering, daling van 20.000 uitkeringen

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier