Ambtenaren bang voor miljoenentekort voor bijstand door nieuwe wet
Gemeenten zijn bang dat ze de kosten van de bijstanduitkering in 2020 niet meer volledig kunnen ophoesten, schrijft De Volkskrant. De oorzaak is volgens hen de nieuwe arbeidsmarktwet van minister Koolmees van Sociale Zaken.
Met de de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wil Koolmees de kloof tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Zo wordt het voor werkgevers duurder om tijdelijke- en uitzendkrachten in te huren. Ook werknemers inhuren via een zogenoemde payroll, waarbij het werkgeverschap wordt overgenomen door een tussenpersoon, wordt prijziger. De minister hoopt dat werknemers door de kostenstijging eerder verleidt worden om mensen in dienst te nemen. Ook wordt het voor werkgevers goedkoper om een vast contract aan te bieden.
Ido van der Meulen, directeur van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (de ambtenaren die werklozen helpen bij het vinden van een baan), vreest echter dat het omgekeerde waarheid wordt. "Mensen met een beperking, maar ook ouderen, mensen met een migratieachtergrond: zij komen al moeilijk aan de bak. Dat wordt volgend jaar nog moeilijker", aldus Van der Meulen.
Geen nood aan de man
Het budget voor bijstandsuitkeringen is volgend jaar hetzelfde als dit jaar, iets meer dan zes miljard. Een uitkering met ondersteuning kost ongeveer twintigduizend euro. Van der Meulen denkt tientallen miljoenen tekort te komen. De overheid betaalt gemeenten de extra gemaakte kosten terug, dus onderaan de streep zal er geen tekort ontstaan. Van der Meulen: "Het Rijk wil de wet na een half jaar evalueren, maar speelt in de tussentijd met vuur."