main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 18 oktober 2019 — 16:56

Robots op de werkvloer: hoeveel bedrijven doen dat en kost het banen?

In 2018 maakte zeven procent van de bedrijven in Nederland gebruik van robots. Dit concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder bedrijven met tien of meer werknemers.

De robots worden vooral ingezet bij bedrijven in de industrie en bij researchinstellingen. Het gaat hier bijvoorbeeld om robots die kunnen lassen of om zelfsturende voertuigen die in magazijnen worden gebruikt.

In de industrie maakt 29 procent van de bedrijven gebruik van robots, bij de researchinstellingen is dit 13 procent. Niet overal worden robots ingezet, want in de onroerend goed branche, de horeca en in ICT-gerelateerde bedrijfstakken was dit aantal zeer beperkt, meldt het CBS. De landbouw is niet meegenomen in het onderzoek.

LEES OOK: Boer Jan is blij met robots in zijn stal: ‘Krijg weer plezier in ondernemen’

Pikken robots banen in bij bedrijven?

Een bezwaar die critici vaak hebben tegen het inzetten van robots is dat het ten koste zou gaan van de banen van gewone mensen. Is dat ook zo? In de industrie had het gebruik van robots volgens het CBS vaak geen effect op het aantal banen.

Bij een kwart van de industriële bedrijven die robots gebruiken leverde dat wel gevolgen op voor het aantal banen. Toch hoeft dat volgens het CBS niet altijd negatief te zijn. Bij researchinstellingen zorgde het gebruik van robots er namelijk voor dat er meer banen bij kwamen dan dat er verdwenen.

Het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland maakte eerder een uitzending over de inzet van robots bij bedrijven en de miljarden die hier in omgaan. Kijk deze aflevering terug via NPO Start!

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Haagse Lobby

Rick Nieman onderzoekt de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt een kant-en-klare luchthaven, maar er vertrekken geen vliegtuigen, dankzij een stevige burgerlobby en onenigheid binnen de politiek.

Vrijdag om 22:55 op

Woensdag in Hufterproef

Een kamer verhuren voor seks gebeurt nog regelmatig. Een huisbaas maakt misbruik van de kamernood en doet een louche voorstel aan een jongedame die dringend een kamer nodig heeft. Ook laten we een taxichauffeur stomdronken in een taxi stappen en stellen we in een kapsalon allerlei impertinente vragen aan een vrouw die voorheen man was. Wie is er hufterproof en durft onze aso’s tot de orde te roepen? Woensdag om 20.25 uur op NPO 3.

Opnieuw mensen aangetroffen in container op veerboot

In een veerboot die onderweg is naar Ierland zijn zestien mensen aangetroffen in een verzegelde container. De mensen zijn gevonden bij een routinecontrole en maken…

Lees meer

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege het klimaat

Slecht nieuws voor fans van Coldplay buiten Groot-Brittannië. De band is voorlopig niet van plan om te touren vanwege de impact op het milieu. Dit…

Lees meer

Verdachte insulinemoorden diende patiëntes 3 keer insuline toe

De van insulinemoorden verdachte Rahiied A. zou in het Jasmijnhuis in Ridderkerk bij een 73-jarige en bij een 76-jarige vrouw drie keer onnodig insuline hebben…

Lees meer

Meer dan 100 duizend werkenden erbij, ook meer werklozen

In vergelijking met oktober vorig jaar, is het aantal werkenden in Nederland met 160 duizend gestegen tot een totaal van negen miljoen. Het aantal werklozen…

Lees meer

Waarom is Lelystad Airport nog steeds gesloten voor commerciële vluchten?

In deze aflevering van WNL-programma Haagse Lobby onderzoekt Rick Nieman de lobby rond Lelystad Airport. Er ligt bij Lelystad een kant en klare luchthaven, compleet…

Lees meer