main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
17 oktober 2019 — 19:14

Overzicht: alles wat we tot nu toe weten over het ‘keldergezin’ uit Ruinerwold

Het was RTV Drenthe die het nieuws dinsdag als eerste naar buiten bracht: een vader was met zijn zes kinderen gevonden in ‘provisorische vertrekken’ van een afgelegen boerderij in het dorpje Drentse dorjpje Ruinerwold. Ze zouden daar wachten op het einde der tijden. Het originele verhaal werd de afgelopen dagen aan alle kanten bijgeschaafd, maar de onderstaande punten zijn bevestigd door de politie, het OM en omstanders die met de familie in aanraking zijn geweest.

Zoon Jan (25) trok aan de noodklok

Jan (25), vermoedelijk de oudste telg uit het gezin, is voor hij zondag aan de noodklok trok, een aantal keer in de avonduren door de straten van Ruinerworld gaan dwalen. Twee keer eindigde hij in de lokale kroeg. De eerste keer werd hij weggestuurd. De tweede keer, zondag, dronk hij een aantal pintjes en vertelde hij de kroegbaas voorzichtig over zijn leefsituatie en vroeg hij om hulp. Kroegbaas Chris Westerbeek nam daarop contact op met de politie.

De dag na de ontdekking blijkt dat Jan sinds een aantal weken meerdere social media-kanalen onderhoudt. Hij heeft een smartphone, laptop, geld en toegang tot het internet. Hij maakt online connecties met anderen, zegt te werken voor een van de bedrijfjes van Josef B. (waarover hieronder meer) en wil een nieuw bedrijf oprichten. Ook deelt hij foto’s van zijn struintochten in de avond.

Niet de vader, maar Oostenrijker Josef B. wordt opgepakt

Als de politie aankomt bij de boerderij, weigert een man die aanwezig is op het terrein, mee te werken. Hij wordt opgepakt en verhoord. Het blijkt Oostenrijker Josef B. (58) te zijn. Hij is de huurder van de boerderij en zorgt, zo lijkt het althans, dat alle opgesloten leden voorzien worden van enkel primaire behoeften. B. is een houtbewerker met een werkplaats in Meppel. Volgens omringende ondernemers in de buurt kan hij “toveren met hout”.

Wat zijn rol precies is geweest, is nog niet helemaal duidelijk. Wel heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland donderdag besloten dat B. twee weken langer in hechtenis blijft. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving. De verdachte zit in beperkingen, hij mag dus alleen contact hebben met zijn advocaat.

De broer van Josef B. noemt hem tegen Oostenrijkse media “een egoïst en een enorme vrek, die altijd alleen maar aan zichzelf dacht”. Later in zijn leven komt Josef in aanraking met een sekte. “Hij gedroeg zich in die sekte alsof hij nog beter was dan Jezus.” De twee hebben al tien jaar geen contact meer gehad, na een ruzie over een erfenis.

Vader Gerrit-Jan kende Josef al langer

De vermoedelijke vader van het gezin, Gerrit-Jan (67), kende Josef B. al uit het dorpje Hasselt, waar ze buren waren. Dit bevestigen andere buren. Overigens wordt nog onderzocht of de zeven mensen die in de boerderij werden gevonden daadwerkelijk familie zijn en welke leeftijd ze hebben. Ook zegt NOS dat er mogelijk nog drie ouderen kinderen zijn, die op zichzelf wonen. Dat bericht is nog niet bevestigd door de autoriteiten. Wel bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dat geen van de zes kinderen is ingeschreven in de basisregistratie.

Gerrit-Jan runt een aantal jaar voor de verhuizing naar Ruinerworld een winkel en houthandel in het Overijsselse dorp Zwartsluis. Twee panden, aan de Kerkstraat en de Stationstraat, staan op zijn naam. De huur wordt nog altijd betaald, weet Dagblad van het Noorden. De politie heeft de panden doorzocht. Het is niet duidelijk of daar mogelijke aanwijzingen zijn gevonden die verheldering bieden.

Wel blijkt uit een registratie in het KvK dat Gerrit-Jan de winkel in 2004 opende. Buren en ondernemers in de buurt zeggen dat de vrouw van Gerrit-Jan in 2004 overlijdt. De winkel wordt nog even opengehouden, maar al snel sluiten de deuren en raakt het pand in verval.

‘Vader verborgen gezin was kort lid Moonsekte’

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, was in de jaren tachtig lid van de Nederlandse tak van de Moonsekte. Dat zegt secretaris Wim Koetsier van de The Universal Peace Federation (UPF). Zo heet de vroegere Moonsekte nu. De UPF ziet zichzelf ook niet meer als sekte.

De oudere leden binnen de Vredeskerk, zoals de UPF in Nederland heet, kennen de vader van het gezin in Ruinerwold als “een spiritueel persoon”. De man was kort lid van de religieuze beweging en vertrok al snel naar Duitsland. “We zijn hem toen uit het oog verloren”, zei Koetsier. De woordvoerder heeft sterk het vermoeden dat de vader, samen met iemand anders, een eigen groep is begonnen. Hij kent de 58-jarige Josef B., die als huurder van het pand is opgepakt, niet. “Die is nooit lid geweest”, aldus Koetsier.

De wijze waarop de familie in Ruinerwold leefde staat volgens hem haaks op wat de Vredeskerk wil uitdragen.

Gerrit-Jan heeft jaren geleden gebroken met zijn familie

Volgens een neef van Gerrit-Jan, heeft zijn oom dertig jaar geleden gebroken met de rest van de familie. “Er was veel onenigheid tussen mijn ouders en mijn oom, en tussen mijn oom en de kerkvereniging. Op een gegeven moment is hij kwaad weggelopen. Dat was voor ik geboren was”, vertelt de neef tegen De Telegraaf. Geen van de familieleden heeft ooit nog contact met hem gehad.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennials namen in coronatijd massaal een puppy! En illegale handelaren spelen dankbaar in op die groeiende vraag. Wat zijn de gevolgen van deze ongekende huisdierenpopulariteit?

Donderdag om 22.10
Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog…

Lees meer

Duitsland en WHO kondigen kenniscentrum over pandemieën aan

Duitsland en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben woensdag hun plan voor een nieuw kenniscentrum in Berlijn aangekondigd dat kennis en inzicht over pandemieën moet verzamelen en…

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe coronagevallen opnieuw afgenomen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 7336 positieve tests, 461…

Lees meer

Trump krijgt accounts op Facebook en Instagram nog niet terug

De voormalig Amerikaanse president Donald Trump blijft voorlopig verbannen van Facebook en Instagram. Het Oversight Board bepaalde woensdag dat het terecht was dat beide platforms…

Lees meer

Rutte: jaarlijkse vrije dag op Bevrijdingsdag heel dichtbij

Naar verwachting zijn mensen in de toekomst ieder jaar vrij op Bevrijdingsdag. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte. Nu is dat voor veel werknemers nog…

Lees meer

Brussel stelt gezamenlijke inkoop van corona-medicijnen voor

De Europese Commissie wil namens de EU-landen ook geneesmiddelen tegen Covid-19 gaan inkopen. Het is “broodnodig” dat de EU naast een voorraad vaccins ook voor…

Lees meer

Steeds meer millennials nemen een hond: ‘Asiel was nog nooit zo leeg’

Het aantal jonge mensen dat een puppy neemt is in coronatijd explosief gestegen. Ook millennial Jill Blijksloot kon de verleidende puppyogen niet weerstaan en heeft…

Lees meer

Leids stel wordt duizenden euro’s afhandig gemaakt door Whatsappfraude

Een 56-jarige vrouw uit Leiden is opgelicht door een onbekende man die zich op WhatsApp voordeed als haar dochter. Ze maakte uiteindelijk 2750 euro naar…

Lees meer

Merkel in 5 mei-lezing: Duitse misdaden verjaren niet en zijn lessen voor de toekomst

De misdaden die Duitsland heeft gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog verjaren nooit en dienen als lessen voor de toekomst. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela…

Lees meer

Horeca noemt eis sneltest voor uit eten gaan onbespreekbaar: ‘Huiskamer van Nederland’

Een meerderheid van de horeca-ondernemers wil geen verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant. Ook niet als ze daardoor weer open kunnen…

Lees meer

Benzineprijs naar recordhoogte door aantrekkende economieën

Benzine was tijdens de coronacrisis lange tijd relatief goedkoop, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De adviesprijs aan de pomp voor een…

Lees meer