Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘EU moet niet nadenken over sancties Turkije, maar gewoon doen’

Redactie

Als het aan voormalig VVD-Kamerlid en buitenlanddeskundige Han ten Broeke ligt, denkt de Europese Unie niet nog langer na over het opleggen van sancties aan Turkije. "Erdogan gaat net zo ver als dat wij hem toestaan dat hij kan gaan", aldus Ten Broeke in WNL op Zondag op NPO 1.

Eerder deze week dreigde de Turkse president 3.6 miljoen vluchtelingen naar EU-landen te sturen. Ten Broeke: "Erdogan heeft dit soort krachtige uitspraken vaker gedaan, maar lang niet altijd uitgevoerd. De Europese Unie heeft in 2016 de Turkije-deal gesloten (waarin is afgesproken dat Griekenland alle bootmigranten zou terugsturen naar Turkije in ruil voor legale migranten, red.), waardoor 3.6 miljoen vluchtelingen in Turkije zijn opgevangen. Hij kan inderdaad aan het ventiel draaien, maar dan volgen ook sancties die zijn ingebakken in die Turkije-deal. Het komt er nu op aan dat de EU niet eerst drie of vier dagen gaat nadenken over welke sancties men gaat opleggen, maar dat ze het gewoon doen."

Die sancties kunnen grote gevolgen hebben. De Turkse economie en munt is zwak en de politieke steun aan Erdogan is veel minder groot geworden. "Zijn steun komt voornamelijk uit het MKB", weet Ten Broeke. "Door de economische sancties op te leggen, kan hij ook die steun verliezen."

Strijd tegen IS nog niet gestreden

De Koerden in het noorden van Syrië hebben het zware werk gedaan in het verslaan van IS. Toch is de strijd volgens Ten Broeke nog niet helemaal gestreden. "Er zijn volgens schattigen nog elf- tot vijftienduizend IS'ers actief. De Koerden hebben door de Turkse aanvallen wel iets anders aan hun hoofd dan strijden tegen IS en gaan waarschijnlijk ook de zestigduizend IS-gevangenen minder beveiligen. We dachten dat het kalifaat volledig was teruggedrongen, maar door deze actie krijgt IS weer hoop."

Daarbij verloopt volgens Ten Broeke nu de kans om een autonoom gebied voor de Koerden te creëren. De Koerden is de grootste bevolkingsgroep op aarde zonder eigen land. "We hadden een perspectief, maar dat dreigt door deze actie te verdwijnen. Het is niet alleen aan Amerika om iets te doen, ook de EU moet nu stappen zetten. Als we verandering willen zien, moeten we zelf ook investeren."

LEES OOK: Minister Bijleveld teleurgesteld in Trump over Syrië-besluit: ‘Overleg eerst’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau