main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 oktober 2019 — 11:33

Volksrepubliek China 70 jaar: ‘Ze hebben Nederland en Europa steeds meer nodig’

Feest in China vandaag. Het is namelijk 70 jaar geleden dat Mao Zedong de Volksrepubliek China uitriep, in 1949 in Peking. China-deskundige Jan van der Putten verwacht dat Nederland en andere Europese landen de komende jaren nog veel meer met China te maken gaan krijgen, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Tijdens de feestelijke parade in Peking vandaag zal China onder meer allerlei nieuwe wapens aan de wereld laten zien en willen onderstrepen hoe goed het nu met het land gaat. “China is op het ogenblik bezig met een economische revolutie zoals de wereld nog nooit heeft gezien”, zegt Van der Putten.

Hij stelt dat die groei in China echter niet eeuwig door kan blijven gaan, zonder hulp van buitenaf. “Nederland en Europa zijn voor China steeds meer nodig om de economie te laten groeien, de mensen blij te houden en de communistische partij aan de macht te houden.”

LEES OOK: Esther de Lange (CDA): ‘Europa moet niet naïef zijn over Amerika en China’

Provincie van China

Het huidige megaproject waar China mee bezig is is de nieuwe zijderoute. Deze moet China via Azië en een deel van Afrika met Europa verbinden door middel van wegen, vliegvelden en spoorlijnen. “Zo worden Nederland en Europa haast een economische provincie van China.”

Volgens Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, kan Nederland alleen maar afwachten hoe de situatie in China zicht ontwikkeld. “De vraag is niet of China de grootste zal worden op alles, maar wanneer. Dit is de eeuw van China. Wij moeten daar in Nederland niet te bang voor zijn, maar zelfbewust mee omgaan.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer