Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Virtual reality als alternatief voor morfine bij pijnbestrijding: ‘Dit werkt top’

Redactie

Patiënten met chronische pijn krijgen binnenkort mogelijk een alternatief voor zware medicijnen zoals morfine. Door middel van virtual reality worden zij getraind om zelf met hun lichaam pijnbestrijdende stoffen aan te maken. In het Medisch Centrum Leeuwarden wordt nu volop geëxperimenteerd met deze nieuwe methode.

"Mensen hebben het vermogen om zelf stoffen aan te maken die pijn tegengaan", zegt gezondheidspsycholoog Louis Zantema in Goedemorgen Nederland. "Daar kunnen zij beter in worden door te trainen." Met de virtual reality-bril wordt het eenvoudig om die training zelf uit te voeren.

Een onderdeel van de training is een simulatie waarbij patiënten schieten op pijnprikkels die zogenaamd door hun zenuwbanen reizen. "Het is heel gek maar dat fopt het deel in het brein waar die pijn vandaan komt", zegt Zantema. "Zo gaat dat deel anders met die pijn om."

'Geholpen naar next level'

"Ik had er een hard hoofd in", zegt patiënt Wilco de Vries. "Maar ik ben er toch ingestapt, en dat heeft erg goed voor mij uitgepakt. Ik kan weer aan de arbeidsmarkt meedoen. Het heeft mij echt geholpen naar een next level." De Vries hoopt dat ook andere patienten kunnen gaan profiteren van deze vorm van bestrijding. "Het is echt top."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau