main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 september 2019 — 08:18

Wat betekent de impeachment-procedure tegen Trump voor Nederland?

In Amerika kondigden de Democraten deze week aan een een onderzoek naar impeachment, een afzettingsprocedure tegen de president, te starten. Amerika-deskundige Willem Post legt in Goedemorgen Nederland uit wat dat voor Nederland kan betekenen.

Verkiezingstijd en impeachment

“De Verenigde Staten is echt de top-bondgenoot van Nederland”, aldus Post. “Dat vergeten mensen nog wel eens. We kunnen nog niet eens ademen zonder Amerika, bij wijze van spreken.”

Daarnaast zegt Post dat het slecht zou zijn voor de veiligheid en de economie, ook in ons land, als het in Amerika instabieler wordt. “De Verenigde Staten is nog altijd de belangrijkste economie op aarde en de grootste militaire supermacht. Als dat land aan instabiliteit gaat lijden… ‘Oh my gosh’, zeggen veel Amerikanen nu. Het is verkiezingstijd en een impeachment. Hoe veel erger wil je het hebben?”

Verantwoordelijkheid

“Instabiliteit in Amerika is altijd slecht voor ons”, voegt Annabel Nanninga, fractievoorzitter  van Forum voor Democratie Amsterdam, toe aan de woorden van Post. “Ongeacht wat je nou van Trump vindt of wie je vindt dat president moet zijn.”

Nanninga denkt dat we Nederland het nodige gaan merken van de onrust in Amerika en hoopt dan ook dat de Democraten wel verantwoordelijk te werk gaan. “Dat ze niet weer zo’n hele hetze opkoken als ze eerder hebben gedaan.”

Aanleiding

Aanleiding voor de impeachment-procedure is een telefoongesprek dat Trump met de Oekraïense president Zelensky op 25 juli. Daarin stuurt de Amerikaanse president aan op een corruptieonderzoek naar zijn politieke rivaal voor de volgende verkiezingen, Joe Biden.

Een klokkeluider, vermoedelijk werkzaam bij de CIA, trok aan de bel over het gesprek van de twee politieke leiders. Trump zelf zegt dat hij niks verkeerd heeft gedaan en noemt het “waarschijnlijk de grootste heksenjacht uit de Amerikaanse geschiedenis.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer