main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 22 september 2019 — 13:27

Shell-topvrouw: ‘Dankzij Shell vloeit er jaarlijks 5 miljard de staatskas in’

Shell, het grootste bedrijf van Europa, betaalt in Nederland, net als veel andere multinationals, geen winstbelasting door slimme, legale fiscale trucjes toe te passen. Een gegeven dat bij critici in het verkeerde keelgat schiet. Volgens topvrouw Marjan van Loon ligt de situatie ingewikkelder dan veelal geportretteerd wordt door politici of in de media.

“Men vergeet het grotere plaatje”, zegt ze in tv-programma WNL op Zondag op NPO 1. “Dankzij Shell vloeit er jaarlijks vijf miljard euro de staatskas in. Het is niet zo dat we niks bijdragen aan de maatschappij.” Van Loon zegt desondanks de kritiek en het sentiment te snappen. “Ik begrijp de situatie heel goed, maar wat wij doen was de intentie van het beleid. Als de overheid de regels wil veranderen, verandert ook het concurrentiebeleid met andere multinationals in het buitenland.”

LEES OOK: VVD keert om: ‘Multinationals moeten gewoon dividendbelasting betalen’

Dreigement

Een verkapt dreigement? Van Loon vindt van niet. “Als bedrijf kijk je altijd naar het economische beleid  van een land en hoe je zo gunstig mogelijk kunt concurreren op de wereldmarkt. Dat is normaal. Het is goed dat Kamer regelmatig het belastingstelsel tegen het licht houdt. Doe dit echter niet alleen op basis van sentiment en emotie, want het belastingsysteem heeft internationale belangen.”

Met betrekking tot de situatie in Groningen zei de topvrouw in 2022 te willen stoppen met het winnen van gas in Groningen, vanaf 1 oktober zal de hoeveelheid gas die in Groningen door Shell wordt gewonnen al dalen.

Kijk de volledige aflevering van WNL op Zondag hier terug!

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer