main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 21 september 2019 — 19:56

Moord op Wiersum is de zoveelste: ‘Minister Grapperhaus, dit wist u’

De moord op advocaat Derk Wiersum heeft het hele land geschokt, maar staat niet op zichzelf. Er is een hele reeks aan moorden aan vooraf gegaan. Dat zegt journalist en schrijver van het boek Mocromaffia Wouter Laumans in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Aanval op de rechtsstaat

Laumans noemt onder andere de moord op de 17-jarige onschuldige Mohammed Bouchikhi. “Begin 2018 was Grapperhaus ook al minister toen Bouchikhi per vergissing in koelen bloede werd doodgeschoten.” Dat was volgens Laumans ook een aanval op de rechtsstaat. “Er zijn een heleboel moorden aan vooraf gegaan. Minister Grapperhaus, dit wist u.”

Politieposten

De politiek moet het probleem anders gaan aanpakken zegt Laumans. “Vanuit de Kamer hoor je steeds repressie, repressie en repressie, maar aan de andere kant hoor je: legaliseer die coke dan ben je er ook vanaf. Ik denk dat beide niet waar is.”

Volgens Laumans ligt de oplossing meer in de wijken zelf. “Aan de ene kant is er repressie nodig en daarnaast moeten er in de probleemwijken politieposten worden geopend zodat er ogen en oren zijn. Maar die zijn allemaal wegbezuinigd.”

Status

Volgens opiniemaker Samira Bouchibti is het probleem ook dat jongeren met crimineel geld en een strafblad vaak een verhoogde status hebben in de jongerencultuur. Ze vindt dat het tijd is voor onorthodoxe maatregelingen.

“We moeten veel meer dan nu crimineel geld afpakken. Het begint met het afpakken van hun status en dat heeft te maken met geld.” Ook wil ze dat instellingen die criminelen als klanten hebben op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken.

“We moeten niet alleen de gebruikers van coke aanspreken, maar ook de banken en autohandelaren waar criminelen met contant geld dure auto’s kopen. We moeten de hele keten aanpakken.”

LEES OOK: Irritatie om houding politiek over georganiseerde misdaad: ‘Stop met spierballentaal’

Door: Gemme Burger

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer