main-logo NPO Start
Word lid
19 september 2019 — 14:31

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos over deze actie. “Onze mensen moeten, ook op sociale media, met rust gelaten worden”, zegt een woordvoerder tegen de Telegraaf.

De NS is met name boos omdat de naam van de conducteur in het filmpje gemonteerd is. “De situatie wordt op deze manier onterecht persoonlijk gemaakt. Het is de wetgever die bepaalt, de collega doet enkel zijn werk. We betreuren het dat zijn identiteit hierbij gebruikt wordt”, aldus de woordvoerder.

In het filmpje legt de conducteur aan een 19-jarige nikabdraagster uit dat er een boete van 200 euro staat op het dragen van een nikab in het openbaar vervoer. De nikabdraagster weigert vervolgens haar nikab af te doen of de trein te verlaten.

‘Tegen Boerkaverbod’ heeft met een post gereageerd op de reactie van de NS. Zij schrijven onder andere: “Vandaag hebben wij een artikel gelezen waarbij de NS aangeeft dat de werknemer ‘enkel zijn werk deed’. Hoe heeft hij dat dan gedaan? Heeft hij de zuster in kwestie gevraagd om haar vervoersbewijs, zoals een conducteur in functie ook zou moeten doen? Of is zijn werk een burgerarrest uitvoeren als conducteur?”

Daarnaast zegt de groep dat de NS eerder heeft aangegeven het boerkaverbod niet te zullen handhaven en dat de conducteur dus teruggefloten moet worden.

Op de pagina van ‘Tegen Boerkaverbod’ werd mensen opgeroepen om naar het station te komen om ‘de zuster te helpen’. Volgens de beheerder stonden er daadwerkelijk ‘broeders’ klaar om naar het station te gaan.

Arriva

Vorige maand werd een buschauffeur die een nikabdraagster had aangesproken op haar kleding teruggefloten door Arriva. De NS lijkt nu de conducteur en zijn keuze om de nikabdraagster aan te spreken te verdedigen.

LEES OOK: Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg

Door: Gemme Burger

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer

40% van alle huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding

De huwelijksbelofte ‘tot de dood ons scheidt’, gaat niet lang niet voor alle huwelijken op. Veertig procent van de Nederlanders geeft er namelijk de brui…

Lees meer