main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 18 september 2019 — 19:17

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader – wordt nog gezocht. Die jonge jongen is verantwoordelijk voor een terreurdaad, merkt opiniemaker Samira Bouchibti op. “Dat verklaart ook de inschakeling van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Met het vermoorden van de advocaat van kroongetuige Nabil B. is onze rechtsstaat aangevallen.”

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reageerde aangedaan en vastberaden. “Heel goed”, vindt opiniemaker Samira Bouchibti, die in de vroege ochtend over de liquidatie hoorde. “Wat een drama. En meer dan dat: Maffiapraktijken waarin jongeren en kinderen een hoofdrol voor zich opeisen. Het probleem is zo groot en ingevreten in de samenleving.”

‘Ziekelijk materialistische cultuur’

Een probleem dat met de term ‘Mocro-maffia’ een verzamelnaam heeft gekregen, maar waarin allerlei problemen samenkomen.

Bouchibti: “Denk aan de gesloten gemeenschappen waarin deze criminelen opkomen en opereren. Er is te weinig durf om zich uit te spreken tegen hun geweld en criminaliteit, zoals er te weinig durf is om op te staan tegen bijvoorbeeld het salafisme. Jonge kinderen kunnen ongestoord op jacht gaan in hun ziekelijk materialistische cultuur. Het maakt niet uit hoe ze er aan komen, maar ze moeten die dure scooter, die nieuwste smartphone, peperdure sneakers. Blingbling. Als ze daarvoor op de uitkijk moeten staan doen ze dat. Als ze moeten dealen, doen ze dat. Als ze moeten moorden…”

“Die Mocro-maffia is een boom met vele takken, en de wortels diep onder de grond zijn door en door verrot. Het probleem is zo groot en de kinderen die vergiftigd zijn zo jong. Ik weet niet waar ik moet beginnen.”

Samira Bouchibti is opiniemaker in het debat op rechts. WNL Opiniemakers: Zaterdag om 18.00 uur op NPO Radio 1

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer