main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 september 2019 — 10:53

Leeuwarden stapt niet af van Zwarte Piet tijdens Sinterklaasintocht

Hoewel omroep NTR gisteren bekend  maakte alleen nog roetpieten te tonen tijdens de nationale Sinterklaasintocht en tijdens het Sinterklaasjournaal, heeft het bestuur in Leeuwarden als eerste gemeente aangegeven niet af te wijken van de klassieke Zwarte Piet. De knecht van Sinterklaas blijft in de Friese stad dus volledig zwart geschminkt.

Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie, noemt de keuze van het bestuur in Leeuwarden een goede zet. “De discussie rond Zwarte Piet heeft ook weer te maken met wat ik ‘de angst voor het eigen’ noem”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We durven niet meer trots te zijn op wie we zijn: onze tradities, feestdagen en taal. Dat vind ik doodzonde.”

Cadeaus ook afgeschaft?

Financieel journalist van het FD Jean Dohmen, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, denkt dat de discussie vooral tussen volwassenen wordt uitgevochten. “Ik heb drie zoons, die respectievelijk 7, 10 en 12 jaar oud zijn. Het maakt hen niet uit welke kleur de pieten hebben. Ze vragen zich vooral af of de cadeautjes ook worden afgeschaft. Ik ontleen mijn identiteit niet echt aan deze traditie.”

Baudet denkt echter dat de discussie een veel groter vraagstuk symboliseert.  “Het is een symbolische discussie die gaat over een principe. Het is het zoveelste voorbeeld waaruit blijkt dat het Nederland waarvan we houden, steeds minder dát Nederland is. Ik wil graag dat Nederland behouden.”

De Forum-voorman hoop dat onder andere te bereiken met het uitbrengen van een documentaire-reeks over de gouden eeuwen van Nederland, waarin “onze historische helden geëerd worden”.

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer

40% van alle huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding

De huwelijksbelofte ‘tot de dood ons scheidt’, gaat niet lang niet voor alle huwelijken op. Veertig procent van de Nederlanders geeft er namelijk de brui…

Lees meer