main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2019 — 12:20

Voorbereidingen Prinsjesdag in volle gang: de paarden krijgen laatste training

De paarden voor Prinsjesdag krijgen vandaag een laatste ‘gewenningsoefening op het Scheveningse strand. De ruiters en paarden van  Cavalerie Ere-Escorte zullen morgen de koets met het koninklijk paar begeleiden van hun woning naar de Ridderzaal op het Binnenhof.

Majoor Harke in den Klee is er elk jaar bij en noemt het een “grote eer”. In Goedemorgen Nederland op NPO 1, legt hij de laatste training uit: “Dat houdt in dat we stresselementen inbouwen om te zien hoe de paarden daar op reageren. We maken wat muziek en gooien wat ballonnetjes en parapluutjes op. Dat doen we geleidelijk, we eindigen met gejoel van publiek.”

Vlucht en kuddedier

Het is vooral belangrijk volgens de majoor, om goed gebruik te maken van het paard. “Het is geen enkele kunst om een paard te laten schrikken, maar de kunst is dat je gebruik maakt van het paard als vlucht en kuddedier. Vluchtgedrag is dat een paard uit schrik een plotselinge beweging maakt, de ruiter moet daar op anticiperen en moet hem terug kunnen brengen in de kudde.”

Morgenochtend zendt Goedemorgen Nederland een drie uur durende Prinsjesdag-special uit, van 7:10 tot 10:00 op NPO 1.

 

Door: Gemme Burger

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer

40% van alle huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding

De huwelijksbelofte ‘tot de dood ons scheidt’, gaat niet lang niet voor alle huwelijken op. Veertig procent van de Nederlanders geeft er namelijk de brui…

Lees meer