main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
14 september 2019 — 14:10

Wapen zoon Halsema was van vader: ‘Had ik die revolver beter moeten verstoppen?’

Het wapen waarmee de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema werd opgepakt, was van zijn vader. Dat zegt de vader zelf in een opmerkelijk interview met NRC. “Ik dacht nog even: moet ik die revolver beter verstoppen?”, zegt Robert Oey tegen de krant. Halsema moet zich nu verantwoorden in de gemeenteraad.

Halsema’s zoon werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vriendjes op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost met brandblussers aan het spuiten was. De zoon bleek een verboden wapen bij zich te hebben, dat hij weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord, zijn zaak is in behandeling.

‘Nep’-wapen

In een brief aan de inwoners van haar stad schreef Halsema dat haar zoon een “nepwapen” bij zich had. NRC vernam uit meerdere bronnen dat het wapen van zijn vader was, en gewoon in de ambtswoning voor het grijpen lag. Dat bevestigt de vader nu. Het gaat om een echte revolver die onklaar is gemaakt, zo vertelt hij.

Oey, filmmaker van beroep, zou het wapen naar eigen zeggen hebben gebruikt voor filmopnames. “Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd. In een la waar ik ook wel eens de telefoons van de kinderen verstop wanneer ze straf hebben”, zegt Oey tegen de krant.

Halsema zou volgens haar partner niet hebben geweten van het wapen. Oey was zelf in het buitenland toen zijn zoon werd gearresteerd. Na de arrestatie vroeg Halsema aan Oey om terug naar huis te komen, maar dat weigerde hij. “Femke zei: ‘Ik wil dat je terugkomt.’ Dat heb ik niet gedaan. Ik ben nog twaalf dagen in Bangkok gebleven. Ik heb het weggestopt en heb me volledig op m’n werk gestort daar. Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis.”

LEES OOK: Forum voor Democratie wil opheldering van Halsema: ‘Dit moeten we serieus nemen’

Halsema zal nu tekst en uitleg moeten geven aan de Amsterdamse gemeenteraad. Forum voor Democratie, VVD, Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen en DENK willen een spoeddebat, zo meldt De Telegraaf. “Tot nu toe vonden we het een privékwestie, maar nu blijkt dat er sprake is van wapens in de ambtswoning. Dan is het geen privékwestie meer”, aldus VVD-fractievoorzitter Marianne Poot tegen de krant.

LEES OOK: Zoon Halsema aangehouden na ‘gewapende inbraak’: ‘Hij was aan het klieren’

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland kan nog niet zeggen of het werk maakt van het verboden wapen. “Dat maakt deel uit van het onderzoek naar de zaak rond haar zoon”, zegt een woordvoerster tegen ANP. Zij verwacht dat de officier van justitie die deze kwestie behandelt, voor het eind van de maand meer duidelijkheid kan brengen.

 

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug