main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 14 september 2019 — 15:43

‘Tientallen Nederlandse veteranen dakloos en in psychische nood’

Tientallen veteranen zwerven met psychische klachten op straat of slapen bij de daklozenopvang, schrijft de Volkskrant. Dat blijkt uit gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils. Deze veteranen zouden “verdrinken” in de bureaucratie van defensie, zo zegt jurist Ferre Nadorp in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Hij staat getraumatiseerde veteranen bij.

Veel van deze dakloze ex-militairen lijden aan PTSS (posttraumatisch stressstoornis), blijkt uit een inventarisatie van het Leger des Heils. Na hun missie hebben ze zorgverleners vermeden, waardoor ze buiten beeld zijn geraakt. Het werkelijke aantal ligt volgens een directielid van het Leger des Heils nog veel hoger.

Defensie te bureaucratisch

De ervaring van Nadorp is dat veel militairen met mentale klachten stuiten op bureaucratie bij defensie. “Het grootste probleem is dat het defensiesysteem een zeer formalistisch en bureaucratisch systeem is en daar zit een veteraan niet op te wachten. Die verdrinkt daarin.”

Zorgmijders

Minister Ank Bijleveld van Defensie liet aan de Volkskrant weten: “Het is bekend dat er een kleine groep veteranen is bij wie de zorg niet aanslaat of die zorg mijden. Het welzijn van deze groep trekken wij ons aan.” Volgens de minister zijn deze mensen heel moeilijk te bereiken. “Ik onderschrijf de bijzondere zorgplicht van defensie, maar daarvoor moeten zij wel in beeld zijn. Dat betekent ook: in beeld willen zijn.”

‘Aangrijpend’

Er is slechts één kleine instelling met langdurige opvang voor veteranen met psychische problemen: Thuisbasis Veteranen. De Volkskrant liep vijf dagen mee bij de instelling. Minister Bijleveld noemt de verhalen van de veteranen daar “aangrijpend”. De instelling wordt niet gefinancierd door defensie.

LEES OOK: Nederland geeft 9 miljard uit aan defensie, maar waar gaat dat geld precies heen?

 

Door: Gemme Burger

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel? Kijk woensdag naar Hufterproef om 20:25 op NPO 3.

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer