main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 14 september 2019 — 15:43

‘Tientallen Nederlandse veteranen dakloos en in psychische nood’

Tientallen veteranen zwerven met psychische klachten op straat of slapen bij de daklozenopvang, schrijft de Volkskrant. Dat blijkt uit gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils. Deze veteranen zouden “verdrinken” in de bureaucratie van defensie, zo zegt jurist Ferre Nadorp in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Hij staat getraumatiseerde veteranen bij.

Veel van deze dakloze ex-militairen lijden aan PTSS (posttraumatisch stressstoornis), blijkt uit een inventarisatie van het Leger des Heils. Na hun missie hebben ze zorgverleners vermeden, waardoor ze buiten beeld zijn geraakt. Het werkelijke aantal ligt volgens een directielid van het Leger des Heils nog veel hoger.

Defensie te bureaucratisch

De ervaring van Nadorp is dat veel militairen met mentale klachten stuiten op bureaucratie bij defensie. “Het grootste probleem is dat het defensiesysteem een zeer formalistisch en bureaucratisch systeem is en daar zit een veteraan niet op te wachten. Die verdrinkt daarin.”

Zorgmijders

Minister Ank Bijleveld van Defensie liet aan de Volkskrant weten: “Het is bekend dat er een kleine groep veteranen is bij wie de zorg niet aanslaat of die zorg mijden. Het welzijn van deze groep trekken wij ons aan.” Volgens de minister zijn deze mensen heel moeilijk te bereiken. “Ik onderschrijf de bijzondere zorgplicht van defensie, maar daarvoor moeten zij wel in beeld zijn. Dat betekent ook: in beeld willen zijn.”

‘Aangrijpend’

Er is slechts één kleine instelling met langdurige opvang voor veteranen met psychische problemen: Thuisbasis Veteranen. De Volkskrant liep vijf dagen mee bij de instelling. Minister Bijleveld noemt de verhalen van de veteranen daar “aangrijpend”. De instelling wordt niet gefinancierd door defensie.

LEES OOK: Nederland geeft 9 miljard uit aan defensie, maar waar gaat dat geld precies heen?

 

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer