main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
12 september 2019 — 13:31

Vier jaar cel voor laten verhongeren kinderen

Een stel uit het Brabantse Molenschot moet vier jaar de cel in, omdat ze hun kinderen zo lieten verhongeren dat ze daaraan bijna overleden. Dit meldt persbureau ANP. De rechtbank in Breda veroordeelde het paar donderdag wegens mishandeling, vrijheidsberoving en poging tot doodslag op vijf van hun zeven kinderen.

De kinderen van het Japanse stel, dat in februari vorig jaar naar Nederland verhuisde, liepen op school in de gaten, omdat ze eten stalen van andere kinderen en eten uit de prullenbakken sprokkelden.

De ouders vonden dat het niet gezond was als de kinderen veel aten. De kinderen mochten thuis niet over eten praten of zeggen dat ze honger hadden. Dan kregen ze straf. Straf kon betekenen dat ze tot wel vijf dagen geen eten kregen. Ze werden bovendien wekenlang opgesloten en geslagen en geschopt.

Rechtbank noemt zaak ‘ronduit schokkend’

Het gezin werd in juni vorig jaar opgepakt, nadat het op de vlucht was geslagen voor de organisatie Veilig Thuis, die de kinderen ook in het oog had gekregen. Hun 12-jarige zoon liep bij het Limburgse Sevenum in bijna comateuze toestand weg bij zijn ouders, broers en en zussen. “Hij zat in een ver land, ver weg van bekend gebied. Het is nauwelijks voor te stellen hoe wanhopig hij moet zijn geweest”, zei de rechter.

De kinderen zijn daarna tien dagen opgenomen in het ziekenhuis om ze te laten aansterken. Bij de 12-jarige jongen was sprake van een levensbedreigende situatie, verklaarde een kinderarts. Dat was bij de anderen ook gebeurd als er niets was veranderd, oordeelde de rechter. De kinderen hadden onder meer een trage hartslag. Ze hadden bovendien lanugo beharing, haar dat op plekken groeit waar normaal geen haar groeit. Het lichaam maakt dat in noodsituaties aan om het lijf warm te houden.

De ouders gaven elkaar de schuld, maar de rechtbank oordeelde dat ze beiden evenveel schuld hebben.

De kinderen wonen inmiddels bij hun grootouders in Japan.

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer