main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 11 september 2019 — 15:45

Prijzen opnieuw gestegen: dit betalen studenten tegenwoordig voor een kamer

De prijzen van studentenkamers zitten nog steeds in de lift omhoog. De bedragen die gemiddeld voor een kamer moeten worden betaald liggen inmiddels meer dan twaalf procent hoger dan twee jaar geleden. Dat schrijft De Telegraaf na onderzoek door verhuurplatform Kamernet.nl.

Een gemiddelde kamer kostte halverwege dit jaar 434 euro per maand. In 2017 was dat nog 385 euro. Ook de gemiddelde prijs per vierkante meter steeg opnieuw: met twintig procent. Twee jaar geleden was die prijs nog 21,50 euro en nu 25,40 euro.

Amsterdam en Rotterdam

De hoofdstad is het duurst wat studentenkamers betreft. In Amsterdam is de gemiddelde student 611 euro kwijt, in 2017 was dat 545 euro. Na Amsterdam volgt Rotterdam, waar de gemiddelde huurprijs per maand rond de 515 euro ligt.

Goed nieuws over dalende prijzen van studentenkamers hoeven we volgens verhuursite Kamernet voorlopig niet te verwachten. Een woordvoerder spreekt tegen De Telegraaf de verwachting uit dat de prijzen ook in de tweede helft van 2019 verder zullen stijgen.

Kamer-krapte

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) worden de stijgende huren deels veroorzaakt door de krapte op de markt voor studentenkamers. Hoe meer mensen een kamer willen en hoe minder kamers er zijn, hoe hoger de huur. “We hebben een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten tegen de krant.

LEES OOK: ‘Oostblokkers’ pikken studentenkamers in

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer

Rusland weigert D66-Kamerlid, Blok roept ambassadeur op het matje

D66’er Sjoerd Sjoerdsma is door Rusland op de zwarte lijst gezet en mag niet mee met het werkbezoek van de Tweede Kamer naar dat land….

Lees meer