main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 september 2019 — 10:15

Moeder klaagt de Staat aan voor gedwongen afstaan baby

Voor het eerst stelt een Nederlandse moeder die haar kind heeft moeten afstaan de Staat aansprakelijk voor het leed dat haar is aangedaan. Trudy Scheele-Gertsen zegt in Trouw in de jaren zestig gedwongen te zijn haar zoon af te staan, omdat ze ongehuwd zwanger raakte.

De toen 22-jarige Scheele-Gertsen heeft haar kind nooit heeft willen afstaan, maar haar kind werd in februari 1968 onmiddellijk na de geboorte weggehaald. De jonge moeder is volgens de advocaat uit de ouderlijke macht gezet terwijl aan de voorwaarden daarvoor niet was voldaan. De kinderbescherming had volgens de advocaat kunnen weten dat ze haar kind helemaal niet wilde afstaan.

Mensonterend

“Wat met mij is gebeurd, is mensonterend”, zegt Scheele-Gertsen in de krant. “Daarom wil ik het aan de kaak stellen.” Ze wil dat de rechter vaststelt dat ze haar zoon gedwongen heeft afgestaan. Ook wil ze duidelijkheid over de rol van overheidsinstanties in het ontstaan het idee, in de jaren vijftig, dat het bij elkaar houden van ongehuwde moeders en kinderen onwenselijk was.

Rechtsgeleerde Afshin Ellian denkt dat de moeder een goede kans maakt, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is erg immoreel en verwerpelijk wat destijds gebeurd is. In Engeland wordt eerherstel wel vaker uitgesproken, zelfs na zeventig of tachtig jaar.”

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer