main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 8 september 2019 — 13:03

Marcouch wil hardere aanpak salafistische organisaties: ‘Ze infecteren onze jongeren’

Ahmed Marcouch wil een verbod op salafistische organisaties die jongeren proberen te beïnvloeden. “Deze salafistische organisaties zijn in staat om jongeren in onze buurten via allerlei kanalen te infecteren. Daar lopen hun ouders ook tegenaan”, zegt de burgemeester van Arnhem in WNL Op Zondag op NPO1.

Toch is een verbod maar “een deel van de oplossing”, zegt Marcouch. “Die salafistische organisaties zijn antidemocratisch. Die rechtsvormen moet je dus aanpakken. Dat zijn verenigingen, stichtingen, maar ook andere kanalen. Simpele oplossingen voor dit probleem bestaan niet. Het vind plaats in een mondiale context.”

Nederland moet alles doen wat de rechtstaat toestaat om salafisme aan te pakken, zegt Marcouch. “Daarbij hoort ook een verbod, zoals we bijvoorbeeld bij pedovereniging Martijn hebben gedaan. Het feit dat ze het verheerlijken, en anderen geen strobreed in de weg leggen, was reden genoeg om het te ontmantelen. Het kan dus wel.”

‘Psychische ziekte’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian ziet ook overeenkomsten tussen pedofielenvereniging Martijn en salafistische organisaties. “Het is gewoon een psychische ziekte”, zegt Ellian. “Als je salafist bent, dan denk je dat de wereld terug moet naar 1500 jaar geleden. Homo’s moeten worden opgehangen of van een flat gegooid. Vrouwen moeten mishandeld worden. Afvalligen moeten worden gedood. Iedereen gaat naar de hel behalve de salafisten.”

Ellian waarschuwt voor de risico’s die het westen nog altijd loopt door de dreiging van IS. “Als je kijkt naar het laatste rapport van de veiligheidsraad over Islamitische Staat, dan zijn er nog 30.000 IS-strijders actief in Syrië en Irak. Ze waarschuwen dat aan het einde van dit jaar de aanslagen weer gaan beginnen wereldwijd.”

Radicalisering

Ook Marcouch vreest dat de dreiging vanuit IS nog altijd ernstig is. “Volgens de veiligheidsdiensten is er in Nederland nog steeds het een na hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat we met z’n allen alert moeten zijn. Radicalisering is nog steeds urgent en gevaarlijk.” Dat vraagt volgens Marcouch niet alleen om een harde aanpak vanuit politie, justitie en de veiligheidsdiensten. “Ook vanuit de preventieve hoek, de opvoeders, moeten we iets doen. Organisaties die willens en wetens met geld uit het buitenland onze kinderen infecteren, moeten echt steviger aangepakt worden”

Kijk hier de hele aflevering van WNL Op Zondag terug op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer