main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 8 september 2019 — 13:03

Marcouch wil hardere aanpak salafistische organisaties: ‘Ze infecteren onze jongeren’

Ahmed Marcouch wil een verbod op salafistische organisaties die jongeren proberen te beïnvloeden. “Deze salafistische organisaties zijn in staat om jongeren in onze buurten via allerlei kanalen te infecteren. Daar lopen hun ouders ook tegenaan”, zegt de burgemeester van Arnhem in WNL Op Zondag op NPO1.

Toch is een verbod maar “een deel van de oplossing”, zegt Marcouch. “Die salafistische organisaties zijn antidemocratisch. Die rechtsvormen moet je dus aanpakken. Dat zijn verenigingen, stichtingen, maar ook andere kanalen. Simpele oplossingen voor dit probleem bestaan niet. Het vind plaats in een mondiale context.”

Nederland moet alles doen wat de rechtstaat toestaat om salafisme aan te pakken, zegt Marcouch. “Daarbij hoort ook een verbod, zoals we bijvoorbeeld bij pedovereniging Martijn hebben gedaan. Het feit dat ze het verheerlijken, en anderen geen strobreed in de weg leggen, was reden genoeg om het te ontmantelen. Het kan dus wel.”

‘Psychische ziekte’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian ziet ook overeenkomsten tussen pedofielenvereniging Martijn en salafistische organisaties. “Het is gewoon een psychische ziekte”, zegt Ellian. “Als je salafist bent, dan denk je dat de wereld terug moet naar 1500 jaar geleden. Homo’s moeten worden opgehangen of van een flat gegooid. Vrouwen moeten mishandeld worden. Afvalligen moeten worden gedood. Iedereen gaat naar de hel behalve de salafisten.”

Ellian waarschuwt voor de risico’s die het westen nog altijd loopt door de dreiging van IS. “Als je kijkt naar het laatste rapport van de veiligheidsraad over Islamitische Staat, dan zijn er nog 30.000 IS-strijders actief in Syrië en Irak. Ze waarschuwen dat aan het einde van dit jaar de aanslagen weer gaan beginnen wereldwijd.”

Radicalisering

Ook Marcouch vreest dat de dreiging vanuit IS nog altijd ernstig is. “Volgens de veiligheidsdiensten is er in Nederland nog steeds het een na hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat we met z’n allen alert moeten zijn. Radicalisering is nog steeds urgent en gevaarlijk.” Dat vraagt volgens Marcouch niet alleen om een harde aanpak vanuit politie, justitie en de veiligheidsdiensten. “Ook vanuit de preventieve hoek, de opvoeders, moeten we iets doen. Organisaties die willens en wetens met geld uit het buitenland onze kinderen infecteren, moeten echt steviger aangepakt worden”

Kijk hier de hele aflevering van WNL Op Zondag terug op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrijdag in Haagse Lobby TV

Rick Nieman maakt een reconstructie van het Europese verbod op wegwerpplastic. In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het EU-commissaris Frans Timmermans om tien bekende plastic consumentenproducten, zoals plastic rietjes, roerstaafjes en plastic wattenstokjes, rigoureus te verbieden.

Vrijdag om 22:55 op
Journalisten in Amsterdam overvallen en bedreigd met wapen

Twee journalisten zijn vrijdagmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. De politie zegt niet van welk medium…

Lees meer

Minister Dekker trekt 73 miljoen extra uit voor gesubsidieerde rechtsbijstand

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat heeft hij vrijdag laten weten….

Lees meer

Vermist meisje (13) uit Den Haag teruggevonden

Een vermist meisje van 13 jaar uit Den Haag is na twee dagen teruggevonden in haar woonplaats. Ze is in goede gezondheid, zegt de politie….

Lees meer

Cruijff-biograaf twijfelt over belastende passage, boeken krijgen inlegvel

Alle 65.000 exemplaren van het boek Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie. Reden voor het…

Lees meer

Nederlanders rijden ruim 50 miljard kilometers meer dan in 1990

Door de jaren heen zijn er steeds meer auto’s te vinden op de wegen in Nederland en ook het aantal gereden kilometers is explosief gestegen….

Lees meer

Supporters Go Ahead Eagles plannen demonstratie tijdens Sinterklaasintocht

Supporters van Go Ahead Eagles (Deventer) willen aanstaande zaterdag tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. De…

Lees meer

Timmermans werd gewaarschuwd om plastic-maatregel: ‘Ze lachen je uit!’

In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het Eurocommissaris Frans Timmermans om tien…

Lees meer

Politie: niet genoeg middelen om lagere maximum snelheid te handhaven

De politie gaat vooralsnog geen extra mensen en middelen inzetten om de mogelijk verlaging van de maximum snelheid te handhaven. “Wij blijven handhaven met de…

Lees meer