main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 september 2019 — 11:13

Steeds meer alleenstaanden in Nederland: drie miljoen mensen vormen eenpersoonshuishouden

Nederland kent steeds meer alleenstaanden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2008 woonde 15,7 procent van de Nederlanders alleen. In 2018 lag dit percentage een stukje hoger: 17,4 procent.

“Het aantal mensen dat in Nederland alleen woont, neemt al sinds de jaren zeventig toe”, aldus het CBS. “Ook na 2008 kwamen er meer alleenwonenden bij. In 2018 vormden bijna drie miljoen mensen alleen een huishouden, 427.000 meer dan tien jaar daarvoor.”

Het CBS verwacht dat de stijging de komende jaren alleen maar verder doorzet.”Het is een gewoon een demografisch gegeven”, aldus Libelle-hoofdredacteur Hilmar Mulder vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Van de zeventigjarigen ging zestig procent getrouwd het huis uit. Tegenwoordig is dat iets van vier procent.” Daarnaast gaan er meer mensen uit elkaar. “Daardoor ontstaan er gewoon meer eenpersoonshuishoudens.”

Volgens Mulder zorgt de groei van het aantal alleenstaanden voor veranderingen in de maatschappij. “Individualisering, dat heeft natuurlijk een sociale impact op de samenleving. Daarnaast ontstaat er een nieuwe markt.” Als voorbeeld noemt ze de kant-en-klaarmaaltijden. “Die zijn natuurlijk heel erg gericht op die eenpersoonshuishoudens. Die zie je overal.”

Woningen voor alleenstaanden

Ook de woningmarkt speelt handig in op de alleenstaanden-markt. Zo worden er steeds vaker huizen gebouwd gericht op een eenpersoonshuishouden. “Het hoeft geen grote woning te zijn”, aldus Ronald Huikeshoven, directievoorzitter gebiedsontwikkelaar bij AM. “Wat ze willen is dat de voorzieningen in de nabijheid zitten en wat we hebben gezien is dat bereikbaarheid met het openbaar vervoer belangrijk is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Huikeshoven merkt dat de vraag naar de woningen enorm is. “Op moment dat we het in aanbouw nemen en oplevering naderen, vliegen de woningen weg”, aldus de ontwikkelaar, die in meerdere grote steden projecten realiseert.

Krapte op de woningmarkt

Kan de woningmarkt de groei van alleenstaanden op dit moment aan? “Het antwoord is ‘nee'”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen in Goedemorgen Nederland. “Als je nu kijkt hoe groot de krapte op de woningmarkt is en hoe moeilijk het is om een betaalbare woning te vinden, dan is dat wel een groot probleem.”

Volgens Aartsen is het daarom belangrijk dat er snel meer woningen worden bijgebouwd. “De tijden zoals ze vroeger waren, dat er veel gezinnen zijn die samenwonen, die zijn voorbij.”

Lees ook: In 2030 woont naar verwachting 1 op de 5 dertigers alleen en daar speelt de markt op in

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer