main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 31 augustus 2019 — 17:08

Arendo Joustra: ‘In Vlissingen stond na de oorlog bijna geen huis meer overeind’

De enorme schade van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland is in de vergetelheid geraakt doordat de Watersnoodramp in 1953 het leed van de oorlog naar de achtergrond duwde. Dat zegt hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra in de speciale herdenkingsuitzending over de Slag om de Schelde van WNL in samenwerking met NOS op NPO Radio 1. “Ik ben in Vlissingen geboren en daar stond na de oorlog bijna geen huis meer overeind.”

Scherven in de bakstenen

Joustra, geboren in 1957, herinnert zich de schade van de oorlog nog levendig: “Bijna alles was vernietigd, ik kan me herinneren dat er nog één huis overeind stond waar je de scherven in de bakstenen kon zien zitten.”

Bom opgegraven

De herdenkingsuitzending roept veel oude herinneringen op bij Joustra. “Toen ik naar de studio reed herinnerde ik me opeens weer dat ik als een jongetje van twaalf een keer ging graven bij de Nonnendijk en een oude bom heb opgegraven. Met een hondenriem heb ik die bom toen opgetild en over de dijk meegenomen, er kwam een oudere man die zei ‘wat ben je aan het doen!’ Hij belde de politie en de marine heeft mijn bom toen ter ontploffing gebracht in zee. Met een enorme krater in de zee als gevolg.”

Zwaar gebombardeerd

Joustra benadrukt dat zijn vondst geen toevalstreffer was. “Vlissingen is heel zwaar gebombardeerd om Walcheren en Zeeland te bevrijden. Je kan nog steeds van alles vinden uit de oorlog.”

Door: Gemme Burger

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer