Arendo Joustra: ‘In Vlissingen stond na de oorlog bijna geen huis meer overeind’
De enorme schade van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland is in de vergetelheid geraakt doordat de Watersnoodramp in 1953 het leed van de oorlog naar de achtergrond duwde. Dat zegt hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra in de speciale herdenkingsuitzending over de Slag om de Schelde van WNL in samenwerking met NOS op NPO Radio 1. "Ik ben in Vlissingen geboren en daar stond na de oorlog bijna geen huis meer overeind."
Scherven in de bakstenen
Joustra, geboren in 1957, herinnert zich de schade van de oorlog nog levendig: "Bijna alles was vernietigd, ik kan me herinneren dat er nog één huis overeind stond waar je de scherven in de bakstenen kon zien zitten."
Bom opgegraven
De herdenkingsuitzending roept veel oude herinneringen op bij Joustra. "Toen ik naar de studio reed herinnerde ik me opeens weer dat ik als een jongetje van twaalf een keer ging graven bij de Nonnendijk en een oude bom heb opgegraven. Met een hondenriem heb ik die bom toen opgetild en over de dijk meegenomen, er kwam een oudere man die zei 'wat ben je aan het doen!' Hij belde de politie en de marine heeft mijn bom toen ter ontploffing gebracht in zee. Met een enorme krater in de zee als gevolg."
Zwaar gebombardeerd
Joustra benadrukt dat zijn vondst geen toevalstreffer was. "Vlissingen is heel zwaar gebombardeerd om Walcheren en Zeeland te bevrijden. Je kan nog steeds van alles vinden uit de oorlog."