main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 augustus 2019 — 10:32

Rookruimtes in horeca worden vanaf september mogelijk al verboden

Het zou nog drie jaar duren voor rookruimtes in horeca definitief gesloten moeten worden, maar daar heeft anti-tabakorganisatie Clean Air Now een stokje voor gestoken. Zij zijn naar de Hoge Raad (de hoogste rechter in civiele-, straf- en belastingrecht) gestapt. Op 27 september is de uitspraak en volgens de organisatie is de kans groot dat de raad de rookruimtes verbiedt.

Clean Air Now acht hun kans schoon, omdat het adviesorgaan van de Hoge Raad al in hun voordeel heeft gesproken. De Hoge Raad volgt deze adviezen vrijwel altijd.

Plannen Blokhuis

Indien de raad besluit tot een verbod, zal dit direct ingaan. Dit doorkruist de plannen van Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid: hij sloot vorig jaar een akkoord waarin staat dat horecaondernemers tot 2022 krijgen om de rookruimtes op te doeken. Ook een scenario waarin de rookruimtes vanaf 27 september dicht moeten, wordt nu door Blokhuis samen met de horeca brancheorganisatie onderzocht.

Blokhuis: “Voor alle duidelijkheid: ik wil dat er een einde komt aan rookruimtes in de horeca, bedrijven, instellingen en overheidsgebouwen. Daarover zijn in het Preventieakkoord heldere afspraken gemaakt. Mijn inzet was steeds: hoe sneller, hoe beter. Maar wel op basis van goed bestuur, maatschappelijk draagvlak en een fatsoenlijke termijn voor betrokkenen om het voor elkaar te krijgen.”

LEES OOK: Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Omdat de Efteling al ruim drie weken dicht is, besloot een groepje fans om zelf maar aan de slag te gaan om toch nog een…

Lees meer

RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer

Premier Johnson reageert vanuit ziekenhuis na corona-opname: ‘Goed humeur’

De Britse premier Boris Johnson heeft vanuit het St Thomas’ Hospital gereageerd op zijn ziekenhuisopname van gisteravond laat. Hij schrijft op Twitter dat hij een…

Lees meer