main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
30 augustus 2019 — 15:49

‘Grote uitdagingen voor gemeenten die wiet gaan legaliseren’

Het is sinds jaar en dag een onderwerp waar ijverig over gediscussieerd wordt: de legalisering van softdrugs. Tien gemeenten gaan nu het experiment aan om te ontdekking of legaliseren een oplossing is om drugscriminaliteit tegen te gaan, zonder de volksgezondheid negatief te beïnvloeden. Een uitdaging, weet De Telegraaf.

In de gemeenten Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad zijn alle coffeeshops straks verplicht om mee te doen met het experiment. Dat betekent dat ze de wiet van bijsluiters voorzien, problematisch gebruik van klanten melden, alleen drugs verkopen van een aangewezen teler en voor een marktconforme verkoopprijs zorgen.

Waar komen de telers vandaan?

Vooral de laatste twee punten stuiten op problemen. Welke legale teler wil tijdens het experiment zijn paprika’s verruilen voor wiet, zonder ervaring én overtuiging dat zijn nieuwe business model blijvend is? Als het experiment stopt en niet succesvol blijkt, stopt de kans om legaal wiet te verbouwen immers ook. Geen ondernemer die zijn handen daar aan wil branden. Een bestaande wietteler benaderen is ook geen optie, zij opereren nu in het illegale circuit en willen geen risico lopen.

Prijs moet kloppen

Volgens de regels van het experiment, moet de verkoopprijs van de softdrugs marktconform zijn: acht tot tien euro voor een gram. Een uitdaging: legale teelt is onderheven en veel meer controles en voorwaarden, wat de prijs doet stijgen. Toch denkt dat verantwoordelijke commissie niet dat klanten richting de illegale handel zullen verschuiven, omdat ze liever een goed product hebben.

De proef gaat in vanaf 2021 en duurt vier jaar.

Alles weten over de ‘wieteconomie’? Stand van Nederland nam eerder een kijkje in de wereld van het groene goud. Bekijk de uitzending hier. 

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier