Buschauffeurs weten geen raad met nikabdragers: ‘Politie bellen heeft blijkbaar geen zin’
Buschauffeurs weten niet meer wat ze moeten doen als een nikabdraagster hun bus in wil, meldt de Limburger. Volgens de wet is dat verboden, maar een Limburgse chauffeur die de politie belde werd door zijn werkgever Arriva op de vingers getikt. Hij deed melding van de Limburgse nikabdraagster Angela Kempeners (36), maar de vrouw kreeg geen boete en de chauffeur mocht haar niet weigeren vindt Arriva.
Chauffeurs bellen massaal met CNV
Volgens CNV vakbondsbestuurder Jean-Marie Severijns hebben veel chauffeurs hun vakbond gebeld of geappt naar aanleiding van het incident met Kempeners. "Als ik voor elk appje een euro had gekregen, kon ik vanavond in een sterrenrestaurant eten", stelt Severijns. "Als een chauffeur zelf de wet overtreedt door bijvoorbeeld achter het stuur op zijn telefoon te kijken, dan volgt ontslag op staande voet. Nu weigert een chauffeur conform de wet een vrouw met een gezichtsbedekkende nikab en krijgt hij het verwijt dat hij niet goed heeft gehandeld."
Mentale spagaat
Severijns meent dat de chauffeurs in een mentale spagaat terechtgekomen zijn. "Er is een wet, maar als je die handhaaft heb je een probleem. Dat is een signaal waardoor chauffeurs het vertrouwen in de wet, de politiek en ook hun werkgever kwijtraken.”
Extra pijnlijk voor chauffeur
De chauffeur die Kempeners de toegang tot de bus weigerde en de politie belde, kreeg niet alleen een berisping maar moest de volgende dag de vrouw alsnog toelaten. Dat de vrouw de volgende dag weer bij zijn bus stond, maakt het voor Kempeners extra vernederend. "Dat is extra pijnlijk. Wij willen het gedrag van deze vrouw niet veroordelen, maar we veroordelen wel de wet en de manier waarop daar mee wordt omgegaan. Chauffeurs weten niet meer wat ze moeten doen. Ze komen in gewetensnood. De politie bellen heeft blijkbaar geen zin, terwijl deze wet juist vanwege de veiligheid is ingevoerd.”
Nikabdraagster doet aangifte van bedreiging
Kempeners zegt dat ze naar aanleiding van de berichtgeving bedreigd wordt, zo laat haar advocaat aan Hart van Nederland weten. “Over de aard van de bedreigingen kan ik niks zeggen, maar we gaan wel aangifte doen”, aldus Kempeners’ advocaat.
Ook klacht bij ziekenhuis
Een andere nikabdraagster diende deze week een klacht in tegen het Diakonessenhuis, een ziekenhuis in Utrecht, schrijft de Telegraaf. De beveiliging zou haar herhaaldelijk hebben gevraagd om haar sluier af te doen. Ook zou het ziekenhuis haar hebben geweigerd om haar hulp te verlenen. Het ziekenhuis spreekt dit tegen: "Het beleid van het ziekenhuis is: iedereen is hier welkom", aldus woordvoerster Trudy van den Oosten.
LEES OOK: Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg