Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VIDEO: Hoe consumentenvertrouwen een volgende crisis kan voorspellen

Redactie

Eén keer per week laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten hoe de consument denkt over z'n eigen financiële situatie en de economie als geheel onder de noemer 'consumentenvertrouwen'. Wat is het nut van deze gevoelsmatige inschattingen?

Om het consumentenvertrouwen te bepalen wordt maandelijks een vragenlijst naar duizend burgers gestuurd, waarin gevraagd wordt naar zaken die met de economie te maken hebben. Dit gevoel wordt uitgedrukt in een cijfer, dat bepaald wordt door de negatieve beoordeling van de eigen situatie en de economie tegen positieve beoordelingen af te zetten.

LEES OOK: Consumenten hebben voor het eerst in 4 jaar ‘negatief’ vertrouwen

Economie en consumentenvertrouwen gaan hand in hand

Het bepalen van het consumentenvertrouwen is volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij CBS, belangrijk omdat "een omslag van de economie vaak gepaard gaat met een omslag in het consumentenvertrouwen." Een lagere score in consumentenvertrouwen zie je volgens Van Mulligen al een tijdje voor een mindere economische periode ontstaan. Het is dus een goede indicator.

Ook heeft een positief resultaat in consumentenvertrouwen veel invloed op de economie en vice versa. Hoe dat precies werkt, zie je in de bovenstaande video van Stand van Nederland.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau