main-logo NPO Start
Word lid
Arash N. (2-L) en Armin N.(2-R) worden voorgeleid in de Tsjechische rechtbank.
Goedemorgen Nederland - 20 augustus 2019 — 11:23

Uitspraak hoger beroep ‘oberschoppers’ volgt vandaag, OM zet in op poging tot moord

Het Tsjechische Openbaar Ministerie vindt de straf die de Nederlandse broers eerder dit jaar van de rechtbank in Praag hebben gekregen veel te laag. Arash N. en Armin N. werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober en wegens ordeverstoring. Ook oordeelde de rechtbank afgelopen april dat ze de komende tien jaar het land niet meer in mogen.

Het Tsjechische OM wil dat de broers nooit meer naar Tsjechië mogen komen en zegt dat poging tot moord bewezen is. In eerste aanleg had het OM een straf tussen de tien en achttien jaar geëist. Zowel de broers als het OM zijn in hoger beroep gegaan. Het hof in Praag doet waarschijnlijk later dinsdag al uitspraak.

‘Geen poging tot moord’

De advocaat van de broers meent dat er absoluut geen sprake is van poging tot moord. “Er is geen twijfel dat ze de ober hebben gemolesteerd, maar ze hadden nooit het plan hem te doden.”

Armin en Arash waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in Praag om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen ruzie met de manager van restaurant Polpo, omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen. Die ruzie liep uit de hand. De toegesnelde ober Miroslav Vitek werd zo zwaar afgetuigd dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië. Te zien is hoe de broers herhaaldelijk blijven slaan en schoppen terwijl de ober al op de grond ligt.

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer