main-logo NPO Start
Word lid
20 augustus 2019 — 16:42

De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op na politieke crisis

De Italiaanse premier Giuseppe Conte hangt zijn functie aan de wilgen, naar aanleiding van de politieke crisis in Italië. Dit maakte hij vanmiddag bekend in de Italiaanse Senaat, zo meldt de Volkskrant.

De crisis ontstond toen Matteo Salvini, vicepremier en fractievoorzitter van de separatistische partij Lega, nieuwe verkiezingen hoopte af te dwingen door zijn vertrouwen in de regering op te zeggen. In de peilingen staat Salvini er met 38 procent van de stemmen gunstig voor.

Commentaar

Conte voorzag zijn keuze in de Senaat van commentaar: “Salvini heeft laten zien dat hij alleen zijn eigen belang najaagt, en die van zijn partij. Zijn beslissingen vormen serieuze risico’s voor dit land.” Ook betichtte hij Salvini van financiering door de Russische regering en zei hij dat Italië moet waken voor een politicus die volledige regeringsmacht nastreeft. Als afsluiter beweerde Conte dat Salvini Italië voor schut heeft gezet.

Er zal vanaf woensdag gepeild worden of er nieuwe regering op basis van de huidige zetelaantallen gevormd kan worden. Indien dat niet lukt, worden in de herfst nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

LEES OOK: De Italiaanse provincie die liever bij Oostenrijk wil horen

Door: Leroy van den Berg

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer