main-logo NPO Start
Word lid
Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem.
18 augustus 2019 — 13:53

Terrorismeverdachten deden mee aan airsoft-evenement in Weert als mogelijke training voor aanslag

Twee verdachten van het plannen van een aanslag in Nederland, die september vorig jaar werden aangehouden, deden voorafgaand aan hun arrestatie mee aan een zogeheten airsoft-evenement. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De politie ziet deze deelname als mogelijke voorbereiding op het plegen van een aanslag.

Het gaat om terrorismeverdachten Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen. Zij werden in september 2018 samen met vijf andere mannen opgepakt na invallen in Arnhem en Weert. Volgens het Openbaar Ministerie waren zij destijds bezig met het voorbereiden van een grote aanslag op een evenement in Nederland.

LEES OOK: Zeven arrestaties wegens voorbereiden van ‘grote terroristische aanslag’ in Nederland

Tijdens het onderzoek naar de mannen bleek dat zij op zoek waren naar kalasjnikovs, handgranaten, handvuurwapens, bomvesten en grondstoffen voor een of meerdere bommen. Ook zochten zij mogelijkheden om te trainen met vuurwapens en het gebruik van bomvesten.

Trainen voor aanslag

Een van die trainingen zou mogelijk de deelname van Waïl el A. en Morat M. aan een airsoft-evenement in Weert zijn geweest, zo bericht RTL Nieuws. Dit gebeurde anderhalve week voor hun arrestatie. Airsoft is een tactische schietsport, waarbij militaire gevechten worden nagedaan. Deelnemers gebruiken hierbij replica’s van echte wapens, waarmee ze kleine plastic balletjes afvuren.

“Het is niet uit te sluiten dat de verdachten zich op deze wijze een aantal basisvaardigheden met betrekking tot de omgang met wapens hebben eigengemaakt, mogelijk met het oog op de vermeende jihadistisch gemotiveerde aanslag in Nederland”, concludeert de politie volgens RTL.

LEES OOK: VIDEO: Jihadisten oefenden met bomgordels en machinegeweren in vakantiepark Limburg

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer