main-logo NPO Start
Word lid
De Britse premier Boris Johnson.
18 augustus 2019 — 11:51

‘Britse regering verwacht voedseltekorten, protesten en chaos bij no deal-brexit’

Het Verenigd Koninkrijk zal in het geval van een no deal-brexit te maken gaan krijgen met grote tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof. Die verwachtingen staan in regeringsdocumenten die in handen zijn van de Britse krant The Sunday Times.

Uit de documenten, die de naam ‘Operation Yellowhammer’ hebben gekregen, blijkt volgens de krant dat dat de regering van premier Boris Johnson verwacht dat zo’n 85 procent van de Britse vrachtwagens problemen gaat krijgen bij zo’n no deal-brexit. Zij zouden niet klaar zijn voor de Europese grenscontroles, waardoor er lange vertragingen kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot chaos in de Britse havens.

Door die vertragingen zouden bijvoorbeeld medicijnen en voedsel een stuk later het land binnenkomen dan normaal gesproken het geval is, waardoor tekorten ontstaan. Ook zal minder vers voedsel beschikbaar zijn, omdat de invoer naar het Verenigd Koninkrijk langer duurt. Prijzen voor dit verse voedsel zouden daardoor kunnen stijgen. Ook verwacht de regering protesten in het land als de brexit een feit is.

LEES OOK: Corbyn wil Johnson opvolgen als interim-premier en brexit uitstellen

Ook de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt in de gelekte regeringsdocumenten aan bod. De regering spreekt de verwachting uit dat er een harde grens tussen de twee landen zal ontstaan, omdat het behouden van de huidige zachte grens niet als waarschijnlijk wordt gezien.

Brexit tegenhouden

De kans dat er daadwerkelijk een no deal-brexit komt is nog steeds aanwezig. De recent aangetreden premier Johnson heeft die optie nog niet van tafel geveegd en al eerder aangegeven het Britse parlement desnoods buitenspel te zetten om een no deal-brexit voor elkaar te krijgen. Hij wil namelijk koste wat kost op 31 oktober uit de Europese Unie stappen, met of zonder deal met diezelfde EU.

LEES OOK: ‘Boris Johnson moet desnoods parlement aan de kant zetten voor no-deal brexit’

De Britse krant The Daily Telegraph schrijft vanochtend dat Johnson komende week op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron zal aangeven dat het Britse Lagerhuis de brexit niet kan tegenhouden. Hij zal hen naar verwachting vertellen dat de EU twee maanden de tijd heeft tot een nieuw akkoord met de Britten te komen en dat anders een no deal-brexit volgt.

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer