main-logo NPO Start
Word lid
De Britse premier Boris Johnson.
18 augustus 2019 — 11:51

‘Britse regering verwacht voedseltekorten, protesten en chaos bij no deal-brexit’

Het Verenigd Koninkrijk zal in het geval van een no deal-brexit te maken gaan krijgen met grote tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof. Die verwachtingen staan in regeringsdocumenten die in handen zijn van de Britse krant The Sunday Times.

Uit de documenten, die de naam ‘Operation Yellowhammer’ hebben gekregen, blijkt volgens de krant dat dat de regering van premier Boris Johnson verwacht dat zo’n 85 procent van de Britse vrachtwagens problemen gaat krijgen bij zo’n no deal-brexit. Zij zouden niet klaar zijn voor de Europese grenscontroles, waardoor er lange vertragingen kunnen ontstaan. Dit kan leiden tot chaos in de Britse havens.

Door die vertragingen zouden bijvoorbeeld medicijnen en voedsel een stuk later het land binnenkomen dan normaal gesproken het geval is, waardoor tekorten ontstaan. Ook zal minder vers voedsel beschikbaar zijn, omdat de invoer naar het Verenigd Koninkrijk langer duurt. Prijzen voor dit verse voedsel zouden daardoor kunnen stijgen. Ook verwacht de regering protesten in het land als de brexit een feit is.

LEES OOK: Corbyn wil Johnson opvolgen als interim-premier en brexit uitstellen

Ook de veelbesproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt in de gelekte regeringsdocumenten aan bod. De regering spreekt de verwachting uit dat er een harde grens tussen de twee landen zal ontstaan, omdat het behouden van de huidige zachte grens niet als waarschijnlijk wordt gezien.

Brexit tegenhouden

De kans dat er daadwerkelijk een no deal-brexit komt is nog steeds aanwezig. De recent aangetreden premier Johnson heeft die optie nog niet van tafel geveegd en al eerder aangegeven het Britse parlement desnoods buitenspel te zetten om een no deal-brexit voor elkaar te krijgen. Hij wil namelijk koste wat kost op 31 oktober uit de Europese Unie stappen, met of zonder deal met diezelfde EU.

LEES OOK: ‘Boris Johnson moet desnoods parlement aan de kant zetten voor no-deal brexit’

De Britse krant The Daily Telegraph schrijft vanochtend dat Johnson komende week op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron zal aangeven dat het Britse Lagerhuis de brexit niet kan tegenhouden. Hij zal hen naar verwachting vertellen dat de EU twee maanden de tijd heeft tot een nieuw akkoord met de Britten te komen en dat anders een no deal-brexit volgt.

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer