Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Economie Hongkong op crisisniveau 2008 door onrust, protesten zetten voort

Redactie

De economie van Hongkong wordt hard geraakt door de aanhoudende onlusten in de stad. Volgens minister van Financiën Paul Chan beleeft de economie zeer moeilijke tijden door een dalende handel en een tragere groei.

In maart begonnen protesten tegen een wet die het mogelijk maakte verdachten uit te leveren aan China. Hoewel de voormalige Britse kolonie in 1997 werd overgedragen aan China, wijkt het bestuurlijke systeem nog altijd af. Eén land, twee systemen. Toch is de inmenging van China voelbaar in Hongkong en dat zorgt voor een botsing van culturen. De wortels van het communisme verspreiden zich immers langzaam in het liberale Hongkong.

De gevreesde uitlever-wet is inmiddels van de baan, maar de protesten zetten zich voort. Volgens de demonstranten is het vertrouwen in de regering van Hongkong weg, omdat zij meer en meer invloed van China toelaten. Ook het harde optreden van de autoriteiten tijdens de eerdere demonstraties, zorgt nu - tien weken later - nog altijd voor veel woede.

Zo willen de actievoerders dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het overdadige geweld (volgens hen werden door de overheid knokploegen ingezet om de betogers te bestrijden), eisen ze vrijlating voor de opgepakte demonstranten en willen ze dat Chief Executive of Hongkong Carrie Lam opstapt. Ze is volgens demonstranten te pro-Chinees ingesteld.

Economie

De impact heeft veel invloed op de industrie, detailhandel, horeca en transport. Ook het imago van Hongkong loopt een deuk op. Meer dan twintig landen hebben hun reisadvies voor Hongkong aangescherpt. Dat kan volgens de minister van Financiën het toerisme, het bedrijfsleven en investeringen verder schaden.

De economie ging al gebukt onder de handelsspanningen tussen de VS en China. Volgens kenners is de situatie momenteel minder dan tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau