Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Paprikatelers willen afrekenen met Afrikaanse fruitmot

Productie WNL

De Afrikaanse fruitmot bedreigt de Nederlandse paprika, dat schrijft het AD. De nachtvlinder komt in grote getale in Nederland aan via de importrozen uit Afrika. Het diertje is dol op paprika zo blijkt, want eenmaal in Nederland nestelt het zich in paprika's.

Eitjes in de paprika

De motten eten de paprika's niet alleen, ze leggen er ook hun eitjes in, zegt entomoloog Gerben Messelink tegen het AD. "Als die geëxporteerd worden en in andere landen worden aangetroffen, dan bestaat de kans dat ze daar geen paprika's uit Nederland meer willen kopen."

3,1 miljard rozen uit Afrika

Nederland importeert 3,1 miljard rozen per jaar uit voornamelijk Kenia en andere Afrikaanse landen. De waarde daarvan bedraagt 250 miljoen euro. Op dit moment wordt tien procent van de Rozen die Nederland binnenkomen gecontroleerd. De Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijen (VGB) wil nu dat 100 procent van de rozen gecontroleerd gaan worden. Dat is echter een zeer kostbare maatregel die volgens een woordvoerder van de Nederlandse voedsel en waren autoriteit (NVWA) niet haalbaar is.

Verantwoordelijkheid van Kenia

de NVWA legt de verantwoordelijkheid bij de Keniaanse overheid. "Voorlichting, preventie, bestrijding en strengere controles in Kenia moeten ervoor zorgen dat het aantal vondsten bij import daalt. Alles moet in het werk gesteld worden om te voorkomen dat de EU daadwerkelijk besluit de controlefrequentie op te voeren."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau