‘Boerka-verbod gaat niet om veiligheid, maar om sociale cohesie’
Het boerka-verbod is verkeerd gemotiveerd, zegt rechtsfilosoof David Suurland. Het verbod treedt nu in omwille van de veiligheid. Suurland had dat graag anders gezien. In WNL Opiniemakers op NPO Radio 1 zei hij: "Niemand heeft zich hier opgeblazen met een nikab, waar het om gaat is de sociale cohesie die in het geding is."
Ten felste anti-democratisch
Voor Suurland gaat het vooral om de boodschap die een vrouw uitdraagt wanneer zij een nikab draagt. "Waar het mij omgaat is dat ik bij een nikab geen lap stof zie, maar een vrouw die een gedachtegoed aanhangt dat ten felste anti-democratisch is en haaks staat op onze menselijke orde."
België
België heeft die motivering wel gevolgd, zegt Suurland. Daar is net als in Frankrijk een totaal verbod, ook het dragen van gezichtsbedekking op straat is verboden. "In België is de zaak voor het Europees Hof voor de rechten van de mens gekomen en die hebben gezegd uit hoofde van de sociale cohesie mag België dit verbieden."
Nikab hoort niet thuis in Nederland
Suurland vindt dat ook Nederlanders daarmee het recht hebben om te zeggen dat de nikab vanwege sociale onrust niet thuishoort in Nederland. "De nikab zie je alleen maar terugkomen bij een zeer specifieke kleine groep uit het meest extreme religieuze spectrum. Ik denk dat wij het volste recht hebben om te zeggen: dat willen wij niet."
Kritiek van eigen gemeenschap is waardevoller
Voor Suurland gaat het niet per se om de wet an sich. Hij vindt het veel waardevoller als moslims zich meer uitspreken over de totale gezichtsbedekking. "Het liefst zou ik zien dat allochtone politici en beleidsmakers zelf veel sterker en duidelijker zouden zeggen dit soort gedachtegoed willen we niet, dat is belangrijker dan een wet die voor 300 of 400 mensen opgaat."