‘Advocaat Michael P. had hem moeten adviseren in behandeling te gaan’
De advocaat van moordenaar Michael P. had hem na een dubbele verkrachting in 2010 moeten adviseren in behandeling te gaan. Dat zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma in 't Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.
Na eerdere verkrachtingen in 2010 kreeg Michael P. geen tbs opgelegd, omdat hij weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Advocaten adviseren vaker aan hun cliënten om niet mee te werken aan onderzoek om zo een tbs-behandeling te voorkomen. Dat is niet meer van deze tijd, vindt Ausma.
Ouderwetse opvatting
"Toen ik begon in de advocatuur, 25 jaar geleden, zei men: 'Je moet geen tbs willen, want je weet niet wanneer een tbs eindigt. Dat is een ouderwetse opvatting", aldus Ausma.
Het was ook in het belang van Michael P. om behandeld te worden voor zijn stoornis, vindt Ausma. "Ook Michael P. heeft niet bewust gewild wat hij heeft gedaan. Eigenlijk had zowel Michael als de maatschappij hiervoor behoed moeten worden. De advocaat had dan ook tegen Michael moeten zeggen: 'Jij hebt aantoonbaar zo'n stoornis, jij moet gewoon een behandeling hebben, want zonder behandeling ga jij nog ergere dingen doen.'"
Aantoonbare fouten
Michael P. kreeg geen tbs-behandeling, maar werd tijdens zijn celstraf in 2017 wel overgeplaatst naar de forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. Daarbij werd slecht een deel van zijn dossiers met behandelaar gedeeld. "In de kliniek in Den Dolder zijn aantoonbaar fouten gemaakt", zegt Ausma. "Dat is absoluut niet goed te praten. Van die fouten moeten we absoluut leren."
Tijdens zijn verblijf in de kliniek kreeg P. teveel vrijheden, zo bleek in maart uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Tijdens proefverlof vermoorde en verkrachte hij de 25-jarige studente Anne Faber.