‘Boerkaverbod moet gehandhaafd worden, zo simpel is het’
Oud-Tweede Kamerlid en opiniemaker Samira Bouchibti is glashelder over het boerkaverbod (officieel: het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, red.) dat morgen ingaat. "Als de Tweede Kamer in meerderheid besluit tot een verbod, dan moet die wet gehandhaafd worden. Zo simpel is het."
Als je met die wet gaat marchanderen is het einde zoek", zegt Bouchibti. "Dan neem je je zelf als wetgever totaal niet serieus. Denk aan het rookverbod in de horeca: daar wordt ook gehandhaafd. En zo hoort het."
De ontstaansgeschiedenis van de wet reikt terug tot een voorstel van Geert Wilders in 2005 tot het verbieden van de boerka in de openbare ruimte. Want boerka’s en nikabs, die het gezicht van vrouwen volledig bedekken, verhinderen de integratie van islamitische vrouwen in Nederland, zo was de gedachte.
Die gedachte is nog steeds springlevend en leidt ook nog steeds tot debat. Een debat over vrijheid van godsdienst, en over de noodzakelijkheid om in een open samenleving elkaar aan te kunnen kijken, te herkennen. Daarom gaat het verbod verder dan alleen de boerka of nikab, maar geldt het ook voor bivakmutsen en integraalhelmen, of voor clownsmaskers. Dat de discussie zich toespitst op juist de nikab en boerka, hoeft evenwel geen verbazing te wekken.
Vrouwenonderdrukking
Dat het boerkaverbod ook een statement is tegen vrouwenonderdrukking, begrijpt Bouchibti heel goed. Maar op dat punt kunnen wat haar betreft nog veel krachtiger statements worden gemaakt, waar misschien niet eens nieuwe wet- of regelgeving voor nodig is.
"Ik geef les op scholen en praat met meisjes die hun hoofddoek af willen doen", zegt Bouchibti. "Die vrijheid om de islam vaarwel te zeggen of aan die religie een meer vrijblijvende invulling te geven, die hebben zij dus niet. Ze worden buitengesloten, met de nek aangekeken, of erger. Dat gebeurt dus in Nederland. Of jongens en meisjes die homoseksueel zijn. Die hebben binnen de islam een megaprobleem. Kijk, dat zijn wezenlijkere problemen dan die paar honderd vrouwen die een nikab dragen."