De wereldwijde temperatuur stijgt sneller dan ooit, een unieke gebeurtenis in de geschiedenis
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de gemiddelde temperatuur de afgelopen 150 jaar sneller dan ooit is gestegen. Eerder werden schommelingen in temperatuur vooral lokaal gemeten en niet wereldwijd, zoals nu. Het onderzoek is uitgevoerd door internationale onderzoeksgroepen, onder leiding van de universiteit van Bern.
Om vast te stellen wat de temperatuur was vóór de industriële revolutie, het moment waarop de mens op grote schaal CO2 begon uit te stoten, hebben de onderzoekers wereldwijd data verzameld uit natuurlijke elementen.
Gemiddelde temperatuur afgelopen 2000 jaar
Door metingen in koralen, oude ijslagen, schelpen, jaarringen en sediment wisten de wetenschappers het klimaat in de afgelopen tweeduizend jaar te reconstrueren. In die tijdlijn zien we hoe de gemiddelde temperatuur in de laatste 150 jaar, sinds het begin van de industriële revolutie, met één graad is gestegen. Wereldwijd.
Sceptici worden door deze uitslag beperkt in hun argumentatie. Zij stellen dat klimaatverandering een natuurlijk verschijnsel is, dat eerder in de geschiedenis ook heeft plaatsgevonden en dus weer opnieuw kan gebeuren.
Twee belangrijke natuurlijke klimaatveranderingen die in dergelijke discussies veelal worden geopperd, zijn de Kleine IJstijd (1300 tot 1850) en de Middeleeuwse Warme Periode (800 tot 1200). Nu blijkt dat beide klimaatveranderingen lokaal plaatsvonden, en niet wereldwijd. Werd het in gebied X kouder, dan warmde het in gebied Y vaak op en vice versa. De wereldwijde temperatuur veranderde dus nauwelijks.
"De trend die we nu zien, is nooit eerder voorgekomen. Deze studies maken de enorme verschillen duidelijk tussen het natuurlijke en huidige klimaat", zegt Wouter Peters, hoogleraar koolstofkringloop aan Rijksuniversiteit Groningen tegen de NOS. Volgens hem vormt dit het laatste stukje van de puzzel.
LEES OOK: Na Londen, Parijs en Amsterdam roept ook Utrecht de ‘noodtoestand van het klimaat’ uit