Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rotterdamse vrouw (31) voor Turkse rechter vanwege mogelijke banden met PKK

Redactie

*Update* Ondanks minder hoopgevende berichten vandaag, mag de Rotterdamse Rojda toch haar cel in Turkije verlaten. Het oorspronkelijke bericht, begint hieronder.

Een vrouw uit Rotterdam wordt in Turkije verdacht en vervolgd vanwege vermoedelijke banden met de terroristische organisatie PKK. De vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit en een Koerdische achtergrond. Haar familie, advocaat en ook Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok twijfelen openlijk aan haar schuld. Vandaag vindt de eerste inhoudelijke zitting plaats.

De 31-jarige Rojda (haar achternaam wordt vanwege veiligheidsredenen niet genoemd in publicaties) werd op 5 april, samen met haar baby, opgepakt op het vliegveld van Istanbul. Ze was daar volgens eigen zeggen vanwege een stedentrip. Eerder reisde ze al meerdere keren probleemloos van en naar Turkije. Tot op heden zit Rojda en haar kind vast in een cel met dertig andere politieke gevangenen.

Rojda werkte tot 2016 voor de Koerdische Volksstichting Demned, een organisatie die volgens Turkije verbonden is aan de PKK. In de tijd dat ze actief was voor Demned organiseerde ze culturele activiteiten en gaf ze huiswerkbegeleiding. Ook zat ze met de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb om tafel om te spreken over spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam.

Onschuldig

De familie van de vrouw heeft nog altijd geen idee waarom ze is opgepakt, zo stelt de zus van Rojda tegen De Volkskrant. "We gaan ervan uit dat sprake is van een kliklijn."

In Nederland valt een lidmaatschap van een Koerdische organisatie onder de 'vrijheid van vereniging' en is het niet strafbaar. Volgens Trouw-correspondent Melvyn Ingleby is dan ook maar weinig bewijs tegen de vrouw, hoewel dat weinig hoop biedt: in Turkije worden aan de lopende band mensen met een discutabele zaak toch veroordeeld.

De advocaat van Rojda heeft sterke twijfels over een gunstige afloop van de zaak. Mocht ze schuldig worden bevonden, dan kan ze een celstraf van 3.5 tot 15 jaar krijgen.

Zeven andere Nederlanders in Turkse cel

Rojda is niet de enige Nederlander die in de Turkse cel is geëindigd. Sinds 2016 zijn zeven Nederlanders opgepakt vanwege mogelijke banden met terroristische organisaties. Alle zeven werden opgepakt na de mislukte staatsgreep in 2016. Tienduizenden anderen werden vanwege dezelfde motieven opgepakt in de periode na de coup.

Een groot deel van de tenlastelegging tegen de zeven Nederlanders, is volgens het Nederlandse rechtssysteem niet strafbaar. Minister Blok zegt zijn best te doen om de Nederlandse gevangenen vrij te krijgen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau