Nieuwe wet: heel Nederland moet van het gas af, ook als je dat niet wil
Binnen tien jaar moet heel Nederland gas vrij zijn, zelfs als huiseigenaren dat niet willen. Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel waarmee bewoners gedwongen kunnen worden om over te stappen naar alternatieve energiebronnen, meldt RTL Z. De nieuwe wet is onderdeel van het Klimaatakkoord.
Los van een aantal proefwijken in Nederland, zijn er nu nog geen gasvrije wijken. Dat gaat veranderen. In 2021 moet in elke gemeente een wijk van het gas af en in 2030 moeten 1.5 woningen zonder gas overleven. Twintig jaar later, in 2050, moet heel Nederland gas vrij zijn.
Als in de toekomst jouw wijk wordt aangewezen als een gasvrije wijk, staat je niks anders te doen dan meewerken aan de plannen van de overheid. Zo is de volgende tekst te lezen in het Klimaatakkoord. "Het vervallen van de gasaansluitplicht wordt in de Energiewet opgenomen. De netbeheerder krijgt de mogelijkheid en instrumenten om de gasafsluiting uit te voeren."
LEES OOK: ‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’
Het kabinet helpt bij de overstap van gas
Bewoners die overstappen op bijvoorbeeld een warmtepomp of een van de andere opties, krijgen hulp van het kabinet middels subsidies. Het zou overstappers dus geen extra geld moeten kosten. Hoe? Dat is nog niet helemaal bekend en zorgt voor kopzorgen bij huiseigenaren.
Uit de jaarlijkse enquête van Hier Klimaatbureau blijkt dat het draagvlak voor een gasvrije samenleving is afgenomen. Eerder was nog 57 procent voorstander, nu is dat 48 procent. Het aantal tegenstanders groeide flink: van 29 procent naar 43 procent. Dit is vooral te wijten aan de onzekerheden rond de transitie.
Volgens Diederik Samson, voormalig politicus en klimaatexpert, zijn zorgen over de wetswijziging onnodig. Tegen RTL Z zegt hij het volgende: "Het is hier wel Nederland, zo'n wetswijzing gaat altijd gepaard met enorm veel voorwaarden. Zo moet de gemeente altijd zorgen voor een alternatief dat net zo goed en net zo goedkoop is als gas. En het moet sowieso in samenspraak met de bewoners. Daar hebben we wel ervaring mee in dit polderlandje."