main-logo NPO Start
Word lid
22 juli 2019 — 14:10

Tbs met dwangverpleging voor Malek F., geen terroristisch motief

De rechtbank heeft de 32-jarige Syriër Malek F. tbs met dwangverpleging opgelegd voor het neersteken van drie mensen in Den Haag op 5 mei vorig jaar. Het Openbaar Ministerie had naast tbs ook een celstraf geëist, maar de rechter gaat daar niet in, zo staat in het vonnis.

Volgens de rechtbank handelde F. namelijk niet vanuit een terroristisch oogmerk, waar het OM hem wel van verdenkt. Van een terroristisch motief is sprake als een persoon met zijn daad bewust voor angst wil zorgen in de samenleving.

LEES OOK: OM eist 15 jaar cel en tbs tegen Malek F. vanwege neersteken drie mensen

De rechter is van mening dat dit bij Malek F. niet het geval was, vanwege diens mentale toestand op het moment van zijn daad. F. is volledig ontoerekeningsvatbaar. “De rechtbank stelt vast dat de verdachte zijn daden heeft gepleegd onder invloed van zijn psychotische stoornis en zijn handelen volledig door deze stoornis werd bepaald”, staat in de uitspraak.

F. werd naar eigen zeggen achtervolgd door duivelsaanbidders. “Vanuit zijn paranoïde angst koos hij voor het pad van Allah”, schetst de rechtbank. “De psychische druk werd hem uiteindelijk teveel en dat heeft geleid tot de gebeurtenissen van 5 mei 2018.” De drie mensen die F. destijds neerstak met een mes raakten levensgevaarlijk gewond.

Duivelsaanbidders

Zijn daden waren er volgens de rechter op gericht om deze duivelsaanbidders te steken/doden en niet op het bewust angst aanjagen van de Nederlandse bevolking. Van een terroristisch motief is daarom geen sprake, vindt de rechter.

Vanwege zijn stoornis kan F. de daden dus niet aangerekend worden en krijgt hij daarom geen celstraf. Wel krijgt hij tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. Slachtoffers van F. en hun nabestaanden krijgen een schadevergoeding. In totaal is hier ruim 100.000 euro voor vrijgemaakt.

LEES OOK: Haagse steker Malek F. tijdens rechtszaak: ‘Politie schoot te snel en te vaak op mij’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer