Het Europees Parlement stemt in met de benoeming van Ursula von der Leyen (60) tot voorzitter van de Europese Commissie, meldt ANP. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend.

De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. “Dit is een hele grote eer, ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west.”

Frans Timmermans

Vicevoorzitter van de commissie  Frans Timmermans had nog een klein kansje om alsnog voorzitter van de Europese Commissie te worden als Von der Leyen zou worden weggestemd. Nu feliciteerde hij zijn toekomstige baas via Twitter. “Met deze duidelijke ruggensteun van het parlement kan het groene, eerlijke en sociale programma worden uitgevoerd dat je vanochtend presenteerde. Verheug mij op een constructieve samenwerking om de EU sterker en socialer te maken.”

Op een persconferentie zei Von der Leyen niet te worden afgeleid door de krappe steun in het parlement. “Een meerderheid is een meerderheid. Twee weken geleden, na mijn voordracht, had ik nog geen meerderheid in het parlement.” Direct na haar voordracht door de EU-leiders reisde ze naar Brussel en Straatsburg om de politieke groepen “te overtuigen” van haar geschiktheid. Om tegemoet te komen aan de zorgen en eisen kwam ze met een reeks toezeggingen, vooral op milieu- en sociaal gebied.

De kans op de topbaan voor Von der Leyen steeg toen vlak voor de stemming een meerderheid van de sociaaldemocraten zich achter haar leek te scharen. De steun van haar eigen fractie van christendemocraten, waarin CDA, 50PLUS en de ChristenUnie en die van de liberalen in de Renew-fractie (met D66 en VVD) had ze al.

LEES OOK: De Lange (CDA) stemt voor Von der Leyen: ‘Deed het heel goed’