main-logo NPO Start
Word lid
16 juli 2019 — 17:19

Westlandse raad wil op vakantie, weigert plan Arie Slob op voorhand

Het touwtrekken tussen de gemeente Westland en minister Arie Slob omtrent de aanvraag van een moslimschool in Naaldwijk, zet zich voort. Wie is de sterkste en wie zal met zijn snoet op de stoep vallen? Het zal blijken na de zomervakantie, want het Westlandse bestuur is niet van plan om op te staan uit de strandbedden.

De soap draait om de komst van een islamitische basisschool in de Westlandse gemeente Naaldwijk. Eerder zag minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) weinig brood in de komst van een nieuwe moslimschool, die bij het behalen van de leerlingennorm gefinancierd moet worden door de overheid – net als iedere andere school. Omdat Slob weinig kans zag om de leerlingennorm in de regio te halen, wuifde hij het idee weg. Tot grote tegenzin van het Haagse, islamitische schoolbestuur Yunus Emre, dat de school al drie jaar van de grond probeert te krijgen.

Welles, nietes

Nadat de Raad van State, de hoogst rechtsprekende instantie die uitspraken kan doen over conflicten met de overheid, afgelopen april besloot dat de school wel degelijk kans had, stond Slob nog maar één ding te doen: het plan van Yunus Emre doorduwen. De moslimschool moest er komen.

Mooi niet, dacht de meerderheid van de gemeenteraad. De spierballen van Westland Verstandig, LPF Westland en GemeenteBelang Westland werden op volle kracht ingezet om het touw richting het kassenland te trekken. Zonder succes, want Slob trok gisteren in z’n eentje net zo hard weer terug aan het touw richting Den Haag. Hij kan de gemeenteraad immers dwingen om akkoord te gaan met de komst van de school.

Leuk, dacht de gemeenteraad, en weer gaven ze vandaag een flinke ruk aan het touw. De Westlanders stappen nu zelf naar de Raad van State. Niet meteen hoor, eerst op vakantie. En zonder teruggefloten te worden, want dat beviel de raad vorig jaar absoluut niet. Toen was er gedoe rond de komst van een tweede Polenhotel naar Maasdijk, weet Omroep West.

Niet iedereen in het Westland is tegen een islamistische school

“We willen hier niets mee te maken hebben”, laat lokaal politicus Willy de Zoete (ChristenUnie-SGP). “Minderheden beknotten in hun mogelijkheden leidt tot een samenleving waarin het recht van de sterkste geldt”, verklaart Jenny Vermeer (CDA). “Het is laf en misleidend om de minister te dwarsbomen. Het lijkt alsof lokale politici invloed hebben, maar dat is niet zo. Het enige dat zij bereiken is negatieve publiciteit.”

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Woensdag om 22:15

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Chazia Mourali is vooral bekend als de strenge en succesvolle host van het programma De Zwakste Schakel. Maar er is zoveel meer te vertellen. Ze schreef een boek over het overlijden van haar moeder en de intensieve mantelzorg die daaraan vooraf ging. Over verlies, leven en het creëren van kansen. Toine van Peperstraten duikt in de wereld van Chazia Mourali. Om middernacht op NPO Radio 2 in ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 0.00 uur op
De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op na politieke crisis

De Italiaanse premier Giuseppe Conte hangt zijn functie aan de wilgen, naar aanleiding van de politieke crisis in Italië. Dit maakte hij vanmiddag bekend in…

Lees meer

GroenLinks grote winnaar in collegevorming Provinciale Staten

Nu elke provincie een nieuw bestuur heeft, is duidelijk dat GroenLinks de winnaar van de collegevormingen is geworden. De partij heeft negen gedeputeerden in acht…

Lees meer

Slachtoffers nep-datingsites krijgen 9 miljoen euro terug

Bezoekers die torenhoge bedragen hebben afgetikt op datingsites van ICT-bedrijf The Right Link, worden in totaal voor negen miljoen gecompenseerd voor de geleden schade. Dit…

Lees meer

VIDEO: Hoe consumentenvertrouwen een volgende crisis kan voorspellen

Eén keer per week laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten hoe de consument denkt over z’n eigen financiële situatie en de economie als…

Lees meer

Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg

In het Limburgse dorpje Stein is maandagavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet. Dat meldt vervoerder Arriva. De vrouw weigerde in eerste…

Lees meer

15-jarig Megan doodgestoken in Breda, verdachte is bekende van haar

De 15-jarige Megan, die gisteren werd doodgestoken in een woning in Breda, kende de vermoedelijke dader. De 16-jarige verdachte meldde zich kort na het incident…

Lees meer

Aangifte tegen moslimorganisaties om opruiing rond boerkaverbod

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom heeft aangifte gedaan tegen NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias en Partij van de Eenheid…

Lees meer

Baudet over breuk met Eerste Kamerleden: ‘Jammer, maar schade voor ons valt mee’

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt het “jammer” dat ook Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker de partij verlaten en zich aansluiten bij…

Lees meer

‘Opgepakte terreurverdachten Arnhem konden zware explosieven maken’

De zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn opgepakt in en rondom Arnhem hadden genoeg kunstmest en chemicaliën om een halve kilo explosieven te maken….

Lees meer